HBO in debat over Brussel

Nieuws | de redactie
18 april 2014 | De Europese verkiezingen komen er aan en de Vereniging Hogescholen legt daarom belangrijke HO-vragen op tafel. Als inspiratie hier enige visies voor het debat daarover, want overmorgen - 24 april - kunt u met EP-kandidaten in het #HBOdiscours in Eindhoven over die vragen de diepte in.

Bij Fontys Hogeschool in Eindhoven zullen Jeroen Lenaers (CDA), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Joost van den Akker (VVD), Toine van de Ven (GroenLinks) en Dick Schaap (SP) in debat gaan over de voor het HBO belangrijkste vragen en trends binnen de EU en de komende verkiezingen voor ‘Brussel’.

Een Europese SF, verplicht studeren in het buitenland of juist de focus op het steeds groter wordende online aanbod, dat zijn vragen waar de Europarlementariërs de degens over zullen kruisen. Het debat is onderdeel van het #HBOdiscours waarin de Vereniging Hogescholen een aantal keer per jaar in gesprek gaat met studenten, docenten en andere betrokkenen over de laatste ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Deze editie kijkt vooruit naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei.

Impuls voor debat

Als impuls voor de discussie – en voor uw verdieping in de Europese kennisthema’s – leest u hier vast enkele bijdragen:

-EU-president Herman van Rompuy schetst in zijn Marconi-lezing scherp waar Europa zijn prioriteiten moet leggen, wil het als ‘kennis-continent’ een krachtige rol bolijven spelen. “Waarom hebben wij dit laten wegslippen? Bij ons stagneerden de bedrijven die elders in de wereld juist extra stevig groeiden dankzij slimme ICT-inzet.”  

-Oud-ISO-voorzittter Sebastiaan den Bak -nu EP-kandidaat voor het CDA- vertaalt Van Rompuy’s voorzet in beleidspunten: “De kennis en vaardigheden van afgestudeerden verouderen sneller dan ooit tevoren op een steeds kennisintensiever wordende arbeidsmarkt. Het is dan ook een illusie te denken dat een diploma een soort carrièrelange garantie biedt op werk. Om-, her- en bijscholing zouden zowel nationaal als Europees hoger op de agenda moeten staan. Daarmee bestrijdt je (jeugd)werkloosheid niet, je voorkomt ze.”

-De ESU vindt een EU-SF helemaal niets

Peiling en aanmelding

Op de website van de Vereniging Hogescholen is het al mogelijk uw mening te geven over de stellingen die op 24 april in Eindhoven aan bod gaan komen. Aanmelden voor het debat kan via een mail aan congresbureau@vereniginghogescholen.nl. Het debat vindt plaats van 13.00 tot 14.00 op de Fontys-vestiging Rachelsmolen 1.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK