Internet wereldwijd organiseren

“We zijn spekkoper,” zegt Huizer. Op de NETmundial bijeenkomst in São Paulo kwamen 1488 belanghebbenden uit 97 verschillende landen bijeen om een statement op te stellen voor de toekomst van Internet Governance. Belangrijkste daarin is de multi-stakeholder benadering die nu zal worden nagestreefd, vindt Huizer.
Open en betrouwbaar
“Dat is ook één van de speerpunten van SURFnet. Altijd al geweest ook. Wij werken aan een open, betrouwbaar en toegankelijk internet. We moeten en willen daar vrij in kunnen samenwerken. Daar maken wij ons sterk voor, want dat is wat onze achterban verlangt.”
Tot nog toe was het eindtoezicht op de werking van het internet altijd in handen van de Verenigde Staten, vertelt Huizer. “Iedereen vond het altijd wel best, maar naar aanleiding van ‘Snowden’ is het besef gekomen dat het eindtoezicht niet langer alleen bij hen kan liggen.” Deze multi-stakeholder benadering wordt daarom heel erg verwelkomt.
Volgens de CTO van SURFnet zal er voor Nederland niet direct heel veel veranderen. “De principes die in de conceptverklaring zijn opgenomen, zijn in het Westen heel gewoon, maar wat bijzonder is, is dat alle landen dit onderschrijven, dus ook landen als Rusland, Singapore en China, waar toch ook anders wordt aangekeken tegen bijvoorbeeld de vrije toegang tot informatie.”
Niet direct merkbaar
Namens het Kabinet is Uri Rosenthal als oud-minister van Buitenlandse Zaken aanwezig geweest in Brazilië. “Dat is heel gebruikelijk,” vertelt Huizer. Naast Rosenthal waren er ook delegaties van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie aanwezig.
Huizer benadrukt dat er voor Nederlandse kennisinstellingen niet direct iets merkbaar zal worden. “De belangrijkste punten uit het verdrag zijn dat multi-stakeholder issue en zaken op het gebied van transparantie. Op nationaal niveau zullen wij daar echter vooralsnog weinig van gaan zien.”
“Voor Nederland staan er dingen in die bevestigen hoe de zaken nu werkt. Hoogstens zal er iets gaan veranderen op het gebied van internetveiligheid. De aanpak van DDOS-aanvallen bijvoorbeeld.” Dat er op Nederlandse universiteiten onlangs discussie was of er nog wel gewerkt met mailingsystemen van Google, is volgens Huizer geen zaak van de bijeenkomst in São Paulo.
Terug naar eigen mailservice
“Nee, dat is veel meer een Nederlandse kwestie. Dat is wel iets waar we bijvoorbeeld bij SURFnet zelf over na moeten denken. Het gaat voor universiteiten soms toch om het versturen en opslaan van patentgevoelige of privacygevoelige informatie. Vroeger hadden we zelf een mailservice bijvoorbeeld, misschien moeten we daar weer naar terug. We zijn nu wel in samenwerking met instellingen bezig met het opzetten van SURFdrive, als tegenhanger van de Google drive. Je ziet toch dat er vraag is naar een dienst die door de instellingen zelf gecontroleerd wordt.”
Meest Gelezen
Wat vindt BBB eigenlijk van hoger onderwijs?
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
“Als studenten ChatGPT inzetten om voor hen te denken, doen docenten iets fout”
Het BSA heeft ook een nuttige kant
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
