Kabinet zoekt icoon

Nieuws | de redactie
1 april 2014 | Nee, het is geen zet tegen het beleid van Rusland in de Krim. Maar het kabinet wil wel Nationale Iconen gaan opzoeken. Die wil men veel meer dan tot nu toe wereldwijd een krachtig podium geven. Welke universiteit, hogeschool en onderzoeksinstelling mag met haar top-project op die lijst niet ontbreken?

Minister Kamp van Economische Zaken presenteerde deze zoektocht naar baanbrekende, innovatieve projecten tijdens TEDxBinnenhof. Het gaat het kabinet daarbij om het identificeren van (projecten van) bedrijven, kennisinstellingen en consortia die tot de wereldtop horen met grote maatschappelijke en economische impact. De komende maanden gaat een jury, onder leiding van Hans Wijers, op zoek naar deze  projecten.

Stip aan de horizon

Het kabinet is op zoek naar projecten die:

  • een ambitieuze stip aan de horizon zetten als het gaat om het oplossen van maatschappelijke vraagstukken;
  • een groot economisch (internationaal) perspectief hebben;
  • technologisch grensverleggend zijn met uitstraling op wereldschaal.

De projecten moeten bijdragen aan de doelstellingen van het Europese innovatieprogramma Horizon 2020 en kunnen in verschillende fases verkeren: van technologische doorbraken in een primair wetenschappelijke R&D-fase, tot projecten die al dichter tegen een toepassing aanzitten, tot grootschalige programma’s die meerdere projecten aanpakken.

Het kabinet biedt de nieuwe iconen een (internationaal) podium. De overheid haalt drempels weg en biedt hen nationale en internationale exposure, door middel van handelsmissies, toegang tot Europa, media-aandacht en de netwerken van de ministeries. Het ‘nationaal icoon’ krijgt tevens een ambassadeur op ministerieel niveau.

Aanmelden

Projecten die in aanmerking komen kunnen zich melden via www.rvo.nl/nationaalicoon. Daar staan ook de voorwaarden tot deelname. De aanmeldingsperiode sluit op 1 juli 2014. De komende maanden gaat een jury, onder leiding van Hans Wijers, op zoek naar deze  projecten en selecteert uit de inzendingen de beste projecten. Op 3 november wijst het kabinet maximaal drie projecten aan als ‘Nationaal Icoon’ tijdens de Innovatieconferentie in de Ridderzaal.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK