Maastricht centrum van Europa

Nieuws | de redactie
28 april 2014 | De Universiteit Maastricht verslaat iedereen in het Europadebat. Vanavond kruisen daar de topkandidaten de degens: Juncker, Verhofstadt, Schulz en Keller. Volg het vanaf 19.00 uur live via ScienceGuide.

De Nederlandse media laten het weer eens afweten. Terwijl zenders uit heel de EU het Maastrichtse debat tussen de ‘Spitzen’ van de Europese lijsten oppikken, laat men het bij ons links liggen. Thema’s als de actuele crisis rond de Krim, Oekraïne en Rusland, de energierelaties met Rusland, de aanpak van de eurocrisis, de banken, het economisch bestel, de Digitale Economie en de Gemeenschappelijke Markt binnen de EU, het vrijhandelsverdrag EU-USA en dergelijke meent men moeiteloos te kunnen negeren. Om vervolgens uiteraard ‘Brussel’ te verwijten ver af te staan van ‘de burgers’.

Desondanks slaagde Universiteit Maastricht erin de lijsttrekkers voor het EP – en kandidaat-voorzitters voor de Commissie –  in ons land het debat te laten voeren over de wezensvragen voor Europa en ons land. Maastricht blijft Europees een begrip, kortom.

Vier visies en ‘verdammte Pflicht’

Als opwarmer en voorbereiding hier alvast enige stukken van ScienceGuide met de visies van Europese staatslieden over de toekomst van de Unie:

1.)    Jacques Delors sprak in zijn interview woorden die nu eens te meer actueel en profetisch mogen heten: “Je ziet dat ieder land op zich gesprekken wil voeren met Medvedev en met Poetin. Wat ontbreekt is een energiegemeenschap in Europa. Je moet zien te komen tot een samenhangend beleid, want ‘nous sommes les démandeurs!’ Tegelijkertijd zouden wij als Europa veel kunnen inbrengen in het wereldwijde energiebeleid vanwege de kennis die bij ons aanwezig is op het gebied van CO2-reductie en opslag, klimaatvraagstukken en efficiënt  energieverbruik. Je staat veel sterker als je zo met Poetin praat. ‘L’union fait la force’.”

2.)    Herman van Rompuy wees in zijn interview op de wezenlijke opdracht van de Unie en de lidstaten samen om fors te investeren in kennis. “Elk van ons moet investeren in kennis. ‘Forschung und Bildung’ beide. Waarom deze nadruk nu? Dat kan ik u vertellen. Geen land in Europa kan zijn competitiviteit en groei herstellen zonder blijvend te investeren in kennis. Dat is zaak voor Nederland. Dat zaak voor ons allemaal.”

3.)    Angela Merkel sprak bij haar huldiging als eredoctor in Nijmegen over haar visie op Europa en hoe de eurocrisis overwonnen zou worden. “Verbeter constructiefouten. De EU kent soms niet goed ingerichte systemen, ook in de monetaire unie. Pak deze aan en zorg dus voor steviger coördinatie van onder meer de economische en financiële/fiscale beleidslijnen en de discipline daarin. “Ich bin zuversichtlich”. De weg die hier voor ons ligt is alleen wel “lange, nicht einfach. Aber es wird uns gelingen.”

4.)    Helmut Schmidt gaf – bijna 95 jaar oud en vlijmscherp als immer – zijn eigen partij, de SPD, en landgenoten een indringende boodschap en ‘historisch lesje’ over hoe Europa zich in de wereld van de 21e eeuw zou moeten ontwikkelen. “Eine Isolation innerhalb der Europäischen Union oder des Euro-Raumes wäre hoch gefährlich. Für mich rangiert dieses Interesse Deutschlands eindeutig höher als jedwedes taktische Interesse aller politischen Parteien. Die deutschen Politiker und die deutschen Medien haben die verdammte Pflicht und Schuldigkeit, diese Einsicht nachhaltig in der öffentlichen Meinung zu vertreten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK