Merkels promotor opent Glass House

Nieuws | de redactie
2 april 2014 | Angela Merkels ere-promotor in Nederland opent in Hannover het ‘Glass House’ van PBT en ScienceGuide, nadat zij met Mark Rutte zelf de Messe heeft geopend. Prof. Gerard Meijer is de eerste in een keur van optredens uit ons land bij de wereldtop van de high tech kennis en industrie.

Prof. Meijer is niet alleen de collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, hij heeft ook een bijzondere achtergrond in de top van de Duitse wetenschap. Vanaf 2002 was hij directeur van de afdeling Molecuul Fysica van het Fritz Haber Instituut in Berlijn en werd vervolgens vier jaar lang de algemeen directeur van dit instituut.

Het Fritz Haber Instituut is het oudste instituut van het wetenschappelijk zeer vooraanstaande Max Planck Gesellschaft. Voor zijn aanstelling als directeur van het Fritz Haber Instituut was Meijer directeur van het FOM-Instituut voor Plasmafysica ‘Rijnhuizen’ in Nieuwegein.

Gerard Meijer is experimenteel fysicus en werd in 2012 benoemd tot collegevoorzitter in Nijmegen. In juni 1999 presenteerde hij tijdens een conferentie op Harvard een mijlpaal in de fysica. Zijn onderzoeksgroep in Nijmegen was er als eerste in geslaagd bewegende moleculen af te remmen tot bijna stilstand.

Met zijn reputatie en netwerk in de Duitse wetenschap lukte het zijn universiteit de Bundeskanzlerin over te halen een eredoctoraat in ontvangst te nemen. Zo kon hij – met de rector magnificus uiteraard als de formele ‘Doktorvater’ van Merkel – haar in Nijmegen ontvangen als een soort ‘erepromotor’. Zelf gaf zij bij die huldiging in mei 2013 met een kwinkslag aan dat ze haar ereteken cultureel goed kon plaatsen. Dat zij, “eine protestantische Pastorentochter”, door een katholieke universiteit onderscheiden werd in een kerk die oecumenische diensten houdt, zoiets was “ein gutes Stück Europäischen Geschichte.”

Nederlands podium voor topkennis

Prof. Meijer opent op maandag 7 april met een vraaggesprek in het ‘Glass House’ dit bijzondere podium voor kennisdeling en discussie van ScienceGuide en PBT, dat onderdeel vormt van het centrale ‘Nederland paviljoen’ tijdens de Messe. Ons land is dit jaar het partnerland en heeft zo de kans zijn kennis, innovatie en high tech bedrijvigheid te presenteren tijdens deze ‘Olympiade’ van de toptechnologie. Men verwacht in Hannover ook dit jaar bijna 250.000 bezoekers uit de hele wereld.

In het ‘Glass House’ treden mensen op uit de top van de wetenschap, hogescholen, universiteiten en bedrijfsleven. U vindt het programma van 7 tot en met 10 april hier. Onder de mensen die deelnemen aan discussies en lezingen zijn Spinoza-winnaars als Piek Vossen en Mikhail Katselson, staatssecretaris  Sander Dekker, Hanze-lector Energie Wim van Gemert, nanotechnoloog Dave Blank van Mesa+, medisch innovator Maroeska Rovers, Jos van Erp van Holland High Tech en verschillende andere experts, onder meer uit Centres of Expertise bij Saxion, Fontys en Hanze.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK