Rutte: industrie 4.0 omarmen

Nieuws | de redactie
7 april 2014 | De komst van nieuwe economische grootmachten, zorgt voor een verschuiving. Volgens premier Rutte moet Nederland dat als een aansporing zien tot een vierde industriële revolutie. “Industrie 4.0 is echt meer dan alleen maar product en prijs. Het draait steeds meer ook om het delen van kennis.”

Bij de opening van business summit ‘The future of industry’ op de Hannover Messe sprak Rutte in bijzijn van onder meer de Duitse onderwijsminister Wanka lovende woorden, over de wereldtop in high tech kennis die hij al had gezien. “De toekomst van de industrie ziet er veelbelovend uit.” 

Vernetzte Dinge

Ook Nederland doet, zo benadrukte de premier, in Hannover z’n uiterste best te laten zien dat die toekomst ook in ons land. “Met cloud technologie en Big Data komen slimme oplossingen in beeld die tot voor kort ondenkbaar waren. Zo staan op deze Hannover Messe Nederlandse robots die in kunnen spelen op menselijke emoties en gedrag.”

The internet of things, de technologie om middels high tech sensortechnologie slimme apparatuur te creëren, is waar ook in Duitsland de ontwikkelingen op dit moment hard gaan. In Duitsland spreekt met van ‘vernetzte Dinge’ zo stelde Rutte in zijn speech. “Dat klinkt als toekomstmuziek, maar we praten echt over de realiteit van hier en nu. Over een jaar zijn er wereldwijd zo’n 6 miljard ‘vernetzte Dinge’ zijn die zelf beslissingen kunnen berekenen en met elkaar kunnen communiceren.”

Zoek elkaar op

Rutte betoont zich positief over de ontwikkelingen in de Europese maakindustrie en verwacht niet dat Europa het af gaat leggen tegen opkomende economieën. “Natuurlijk, er vindt een verschuiving plaats. Maar ik geloof dat we daar meer een aansporing in moeten zien, dan een bedreiging. Een aansporing om voluit in te zetten op alle nieuwe mogelijkheden die ik net noemde. Een aansporing om die vierde industriële revolutie te omarmen. En een aansporing ook om elkaar op te zoeken.”

Dat opzoeken zal zich niet alleen beperken tot Europa, ook het Amerikaanse bedrijfsleven, moet daartoe worden gevonden. “We leven in het digitale tijdperk. Kennis en productontwikkeling zijn footloose. Veel grote industrieën zijn dat natuurlijk ook. Ik juicht het daarom toe dat ook de samenwerking tussen het Amerikaanse en Europese bedrijfsleven hoog op de agenda staat tijdens deze business summit.”

U leest de volledige speech van Mark Rutte hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK