Vroeg voetballen veiliger

Nieuws | de redactie
11 april 2014 | Niet alcohol verbieden of reguleren van de toegang, maar het vervroegen van voetbalwedstrijden heeft het meest positieve effect op inperking van vandalisme, dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. “Families komen dan misschien weer terug in het stadion.”

Onderzoeker Jeroen Tolsma onderzocht met zijn collega’s 3431 wedstrijden in het betaald voetbal tussen 2006 en 2011. Op basis van data over aanvangstijden, aantallen supporters en inzet van politie, van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) komen zijn tot de conclusie dat het vervroegen van de aanvangstijd het meeste effect sorteert.

Ander publiek

“Wedstrijden spelen in daglicht en zo vroeg als mogelijk,” stelt Tolsma. “Dan zijn publieksstromen beter te monitoren en hebben slechteriken minder tijd om onder invloed te komen. Vroege wedstrijden trekken mogelijk ook ander publiek. Families komen dan misschien weer terug in het stadion. Precies wat de minister wil.”

Alcoholverboden in stadions heeft volgens het onderzoek uit Nijmegen geen effect. “Bij drooglegging in het stadion krijg je zelfs een waterbedeffect: de kans op excessen buiten het stadion neemt toe.” Ook registratiesystemen bieden weinig soelaas. “Je kan hiermee gewoon niet alle relschoppers buiten de deur houden.”

Consequenties voor inkomsten

Het onderzoek van Dorian Schaap, Maarten Postma, Lisanne Jansen en Jochem Tolsma is op 9 april online gepubliceerd in het European Journal on Criminal Policy and Research. De drie sociologen en één criminoloog zien in dat schuiven met aanvangstijden consequenties heeft voor de inkomsten uit uitzendrechten. “Maar denk eens aan wat het kost, al die preventie en inzet van bewaking en politie bij wedstrijden? Wij tonen aan dat er alternatieven zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK