Zonnekoningen van de Messe

Nieuws | de redactie
10 april 2014 | Een van de grote publiektrekkers op de Hannover Messe is de zonnewagen STELLA van de Technische Universiteit Eindhoven. Ook Kanzlerin Merkel maakte ruimte voor de duurzaamste gezinsauto ter wereld. Wat zei zij tegen de studenten?

“Op een dag kwamen een paar van mijn studenten op me af en ze zeiden: ‘we gaan een auto bouwen die meer energie produceert dan die gebruikt tijdens het rijden.’ Ik had niet gedacht dat dat mogelijk zou zijn, maar ze hebben het geflikt,” zegt de trotse hoogleraar Control Systems Technologie Maarten Steinbuch van de TU/e.

Merkel onder de indruk 

Ook Angela Merkel is erg onder de indruk van de zonnewagen van de Eindhovense studenten. Zij bezocht Steinbuch en zijn studenten samen met premier Mark Rutte tijdens de eerste uren van de Messe. Zij bleek zeer goed op de hoogte van de jongste ontwikkelingen op dit terrein. Dat Mercedes een klein aandeel had in de Tesla-auto’s die voor Europa in Tilburg worden gemaakt, bleek zij onmiddellijk op tafel te leggen in het gesprek. 

Professor Steinbuch kon Merkel vertellen dat de ingenieurs van Tesla al intensief contact onderhielden met zijn STELLA-studenten. De volledig elektrische auto van Tesla bleek allerlei vondsten van de studenten met hun STELLA zeer goed te kunnen gebruiken. Het contact is dan ook intensief geworden. De Kanzlerin toonde zich hiervan sterk onder de indruk.

Duitsers toch tweede 

Voor de studenten was een moment zonder meer het hoogtepunt van de Messe. Zij vertelden hoe zij met STELLA in 2013 de World Solar Challenge in Australië wonnen in de Cruiser-klasse. Merkel moest hard toen lachen toen ze hoorde dat de Duitsers het erg goed hadden gedaan maar toch tweede waren geworden, vertellen de studenten trots.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK