1 mei termijn werkt

Nieuws | de redactie
6 mei 2014 | Tot en met 1 mei 2014 meldden zich 105.095 studenten aan voor een opleiding bij een hogeschool, slechts 33 minder dan per 1 september 2013. Het WO noteert zelfs 5% meer aanmelders. De voorspelling van Jet Bussemaker is dus uitgekomen, ondanks de zorgen hierover.

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen is dan ook “ben heel tevreden dat zoveel studenten zich op tijd hebben aangemeld zodat ze nu samen met de opleidingen een studiekeuzecheck gaan doen. Voor de studenten en het onderwijs is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het maken van de juiste studiekeuze.”

Opgeluchte universiteiten

Instellingen hopen met de vervroegde aanmelding en de studiekeuzecheck dat studenten een bewuste studiekeuze maken en uiteindelijk in het eerste studiejaar minder van studie wisselen of geheel uitvallen. In 2012-2013 hebben zo’n 20.000 eerstejaarsstudenten in het HBO van studie gewisseld, bijna 23% van het totaal. Het percentage ‘uitvallers’ die het hbo verlaten was dat jaar 14,7%, dat komt neer op bijna 13.000 studenten.

Bij de universiteiten hebben zich bijna 66.000 studenten  voor de deadline van 1 mei aangemeld. De opluchting bij de VSNU druipt bijna van hun persbericht hierover. “Aanvankelijk leken de aanmeldcijfers achter te blijven op de cijfers van vorig studiejaar, maar in de laatste week meldden zich nog bijna 7 duizend studenten aan. Het aantal aanmeldingen is bijna 5% hoger dan op de deadline van 1 september vorig jaar.”

Het aantal van 105.095 aanmeldingen in het HBO betreft studenten die zich voor het eerst inschrijven voor een hbo-bachelor opleiding, inclusief voor de associate degree. Het betreft een optelsom van studenten die zich hebben ingeschreven voor een voltijd, deeltijd en duale opleiding. Studenten die zich bij meerdere studies tegelijk inschrijven, worden maar één keer meegeteld. De wisselaars in het eerste jaar zijn in deze cijfers niet meegeteld.

Bussemaker zat goed

Jet Bussemaker liet naar aanloop van de nieuwe deadline zich hoopvol uit over het aantal aanmeldingen. Zij wees op er op na bezorgde vragen vanuit de Tweede Kamer tamelijk nuchter op, dat studenten zoals gebruikelijk vaak wachten tot de deadline en zich dan alsnog inschrijven.

“De ervaring met andere deadlines leert dat er meestal een piek is als de deadline nadert. Ik hoop en verwacht dat het aantal aanmeldingen nog steeds zal stijgen. Ik zal dit de komende weken blijven monitoren.” Met deze jongste cijfers blijkt Bussemaker gelijk te hebben gehad, met dank aan haar voorganger Halbe Zijlstra.

Helemaal klemvast was OCW overigens niet. De cijfers die men vrijdag meldde over het aantal aanmelders klopten niet erg. Het bleek dat allerlei dubbel aangemelde studenten -voor Rechten aan een universiteit en voor HBO-recht tegelijk bijvoorbeeld- twee maal waren geteld. De koepels waren over die verwarring not amused, maar met de nu voorliggende getallen zou het correcte cijferbeeld dan toch zijn vastgesteld. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK