Akoestische valorisatie

Nieuws | de redactie
8 mei 2014 | Maak een akoestische reis door de wereld van de Kwakwaka’wakw, de eerste bewoners van Canada. Dat kan dankzij het promotieonderzoek van de Duitse musicus en antropoloog Hein Schoer van de UM en Fontys. Hij biedt een nieuwe vorm van valorisatie van museale kennis.

Vrijdag 9 mei promoveert Hein Snoer aan de Universiteit Maastricht. Daar werkt hij bij de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen en bij Fontys bij de Hogeschool voor de Kunsten. Hij wordt doctor dankzij zijn onderzoeksproject ‘The Sounding Museum.’

Op die dag zal zijn stuk ‘Two weeks in Alert Bay’ te beluisteren zijn, een akoestische reis door de wereld van de Kwakwaka’wakw, de eerste bewoners van dit gebied in Canada. Dit project was eerder te zien en vooral te horen in het Nordamerika Native Museum in Zürich.

Valorisatie nieuwe stijl

Schoer werkt op het snijvlak van kunst, wetenschap en museumeducatie waarbij geluid centraal staat. Hij ontwikkelde een eigen onderzoeksmethode, de Session Musician’s Approach, om verschillende culturen door geluiden met elkaar in contact te brengen.

Promotor Maaike Meijer licht het bijzondere karakter van Schoers onderzoek nader toe. “We streven in de wetenschap tegenwoordig naar ‘valorisatie’, dat is het nuttig maken van wetenschappelijke inzichten en resultaten voor concrete maatschappelijke doelen. Het project van Hein Schoer is gericht op de vraag hoe volkenkundige musea hun bezoekers zintuiglijke ervaringen kunnen aanbieden door de mogelijkheden van geluid optimaal in te zetten.”

“Hoe werkt dat? Schoer demonstreert het op aanstekelijke wijze. Hij schrijft een filosofie en een ethiek van geluid, hij overdenkt de verhouding tussen de maker van een soundscape en de oorspronkelijke bewoners en eigenaars ervan, hij ontwerpt een scholing in geluid en test die uit, hij opent je letterlijk de oren. Elke tentoonstellingsmaker zou dit rijke boek moeten lezen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK