Astronaut goes jazz

Nieuws | de redactie
1 mei 2014 | André Kuipers inspireert niet alleen Pabo-studenten, maar ook conservatoriumstudenten. Basgitaar-student Nelson Ogliastri gaat aan de AHK afstuderen op een coproductie met de astronaut, ‘Birth and Death of a Star.’ Hun video levert een performance op waarmee hij langs scholen en universiteiten zal gaan.

Nelson Ogliastri doet de bachelor Jazz aan het Conservatorium van Amsterdam en trok de aandacht van de astronaut en medicus voor zijn afstudeerproject Birth and Death of a Star. Het is een educatief en muzikaal project dat op scholen en in het hoger onderwijs de aandacht vraagt van ‘het grote publiek’ om stil te staan bij het heelal en de plaats van de mensheid.

Ogliastri componeerde muziek die is geïnspireerd op de levenscyclus van een ster. “Ik wilde dat de muziek onze verhouding tot de sterren representeert. Hoe de elementen waaruit onze lichamen bestaan ooit gefabriceerd werden in sterren die explodeerden. De elementen die daarbij vrijkwamen, zoals koolstof, calcium en ijzer, werden onderdeel van ons bloed, spieren en botten.”

Perfect geschikt

Hoe zou hij deze gedachte kunnen vertolken in muziek en verspreiden onder vele liefhebbers? Die vraag bracht hem tot een gedurfde stap. “De persoon die mijn boodschap het beste kon overbrengen leek mij iemand die zelf in de ruimte is geweest, op een plek als het International Space Station. André was hiervoor perfect geschikt, omdat hij zelf twee keer de ruimte in reisde en daar 204 dagen verbleef.”

De Amsterdamse jazz-musicus zocht daarom contact met André Kuipers en het klikte al snel, net als recent bij de Pabo van Inholland, waar Kuipers de leraren in spe wist te motiveren. Samen maakten zij een video waarin de ruimtevaarder spreekt over de evolutie van de sterren en de band tussen de mens en de sterren. Ogliastri vroeg de Poolse artiest Pawel Kuczynski, wiens tekeningen veelvuldig in de prijzen vielen, het artwork te maken.

Hij studeert dit jaar af en wil daarna de master Composing for Film – een samenwerking met de Nederlandse Filmacademie – gaan volgen. Op 6 mei treedt hij met zijn project op in het Bimhuis, in de serie Rough Diamonds, vanaf 22.00 uur. De video met André Kuipers ziet u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK