Bèta-fixus valt mee

Nieuws | de redactie
20 mei 2014 | Ondanks de numerus fixus bij verschillende techniekopleidingen is het aantal studenten in die sector gestegen. Er blijken nauwelijks afwijzingen bij de toelating nodig gebleken in het studiejaar 2013-2014. Alleen bij de HvA en NHTV zijn studenten uiteindelijk niet toegelaten.

In het eerste jaarverslag van het Techniekpact zijn deze gegevens naar buiten gekomen. Door een numerus fixus kunnen studenten worden geweigerd voor een opleiding als het aantal studenten dat zich aanmeld groter is dan het aantal opleidingsplaatsen.

Reden voor de instellingen om te besluiten tot een numerus fixus is dat het toelaten van teveel studenten nadelige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van de opleiding. Als de bovengrens van de onderwijscapaciteit wordt bereikt (denk aan het aantal docenten, collegezalen en lab-ruimte) kan de kwaliteit van het onderwijs niet meer worden gegarandeerd.

Voldoende capaciteit

De meeste technische opleidingen met numerus fixus hebben alle aangemelde studenten kunnen toelaten omdat het aantal beschikbare opleidingsplaatsen hoger lag dan het aantal aanmeldingen van aspirant-studenten. Er zijn zodoende in het collegejaar 2013/14 nauwelijks studenten geweigerd tot een technische opleiding vanwege een numerus fixus. Daaruit blijkt dat er voldoende capaciteit is bij deze HBO en WO studies.

Alleen bij de opleidingen forensisch onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam en game architecture and design aan de NHTV Breda zijn daadwerkelijk aspirant-studenten niet toegelaten. Deze twee opleidingen hebben een numerus fixus ingesteld uit oogpunt van een optimale aansluiting op de arbeidsmarkt. De werkgelegenheid voor afgestudeerden van deze twee opleidingen is relatief beperkt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK