Erecode tegen fraude

Nieuws | de redactie
12 mei 2014 | Harvard University gaat een erecode introduceren waarin studenten beloven dat ze in hun studies geen fraude zullen plegen. "Cheating on exams or problem sets, plagiarizing or misrepresenting the ideas or language of someone else as one’s own, falsifying data" zijn voortaan taboe.

Verschillende Amerikaanse universiteiten hanteren erecodes in de hoop dat studenten geen fraude zullen plegen bij examens of teksten van het internet kopiëren. Vanaf 2015 zullen de studenten van Harvard ook een ‘bevestiging van integriteit’ moeten geven, als de huidige voorstellen het halen.

Strijdig met normstelling

Net als andere universiteiten, wordt Harvard steeds meer geconfronteerd met studenten die zomaar teksten kopiëren van het internet. Het is de faculteit Letteren en Wetenschappen die de code wil introduceren. Een controleorgaan moet toezien op de naleving ervan.

De erecode zal stellen dat bedrog, plagiaat en academische oneerlijkheid of de ideeën van iemand anders eigen maken een schending van de ‘normen van onze gemeenschap’ zijn. Hoe en wanneer de studenten de belofte moeten maken, is nog niet beslist. In de code staat onder andere vermeld hoe men zich op een academische wijze dient te gedragen aan Harvard.

Academic dishonesty

“Members of the Harvard College community commit themselves to producing academic work  with integrity – that is, work that adheres to the scholarly and intellectual standards of accurate  attribution of sources, appropriate collection and use of data, and transparent acknowledgement  of the contribution of others to our ideas, discoveries, interpretations, and conclusions. Cheating on exams or problem sets, plagiarizing or misrepresenting the ideas or language of someone else as one’s own, falsifying data, or any other instance of academic dishonesty violates the standards of our community, as well as the standards of the wider world of learning and affairs.”

Hoe de erecode feitelijk  afgedwongen zal worden, is niet duidelijk. Onderzoek wees wel al uit dat studenten die zo’n code ondertekenen, minder snel geneigd zijn om plagiaat te plegen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK