GroenLinks verdeeld over leenstelsel

Nieuws | de redactie
27 mei 2014 | Binnen GroenLinks is nu sprake van openlijke meningsverschillen over de noodzaak en wijsheid van een leenstelsel. "Niet de visie op onderwijs, maar de besparingsagenda van het kabinet is leidend geweest."

De jongerenorganisatie van de partij, Dwars genaamd, keert zich publiekelijk tegen een deal die haar Tweede Kamerfractie zou willen sluiten met de regeringscoalitie en D66, om de invoering van een leenstelsel en de afschaffing van de basisbeurs mogelijk te maken. Het kabinet heeft de steun van GroenLinks nodig om een dergelijk voorstel in de Eerste kamer erdoor te kunnen krijgen.

Voorzitter Hugo van Halder acht steun van zijn partij eigenlijk “onvorstelbaar”, omdat een leenstelsel “funest”zou zijn. “Het is bijzonder jammer dat deze vier partijen kiezen voor een stelsel dat aantoonbaar de sociale ongelijkheid vergroot en jongeren dwingt om grote schulden op te bouwen,” zegt hij. “Ook is een dergelijk stelsel funest voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Het is voor ons onvoorstelbaar dat een sociale partij als GroenLinks hiermee instemt.”

Totaal de verkeerde kant

Het grote belang van investeringen in HBO en WO onderstreept de Dwars-voorzitter ten volle, maar niet op deze manier. “Dit leenstelsel is niets minder dan het invullen van bezuinigingen. Niet de visie op onderwijs, maar de besparingsagenda van het kabinet is leidend geweest. Om dit geld weer in onderwijs te investeren is het in feite een sigaar uit eigen doos.”

Van Halder onhult daarbij, dat over dit punt ten principale binnen GroenLinks al lange tijd een stevig debat gevoerd is. “In de vele gesprekken die wij hierover hadden, kwamen toegankelijkheid en solidariteit telkens op als kernwaarden. Ik begrijp dan ook niet dat de partij met de beste intenties totaal de verkeerde kant opgaat.” Hij roept zijn geestverwanten daarom op de onderhandelingen “onmiddellijk te staken.” 

Partijvoorzitter Rik Grashof van GroenLinks had bij haar recente jubileum overigens een ledenraadpleging, zoals een intern referendum, aangekondigd over ingrijpende politieke stappen. Dat zou zeker gelden voor het steunen van het kabinet vanuit de oppositie bij hervormingen als het leenstelsel. Dit subiet na dat jubileum terzijde schuiven, kon binnen die partij weleens erg slecht vallen, zeker na deze principiële opstelling vanuit de eigen jongerenorganisatie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK