HBO in LSVb

Nieuws | de redactie
5 mei 2014 | Het is een historisch moment. De LSVb krijgt een HBO’er als voorzitter. Over de dominantie daar van WO-activo’s werd jaren gemopperd, maar dat is in een klap voorbij. En dat terwijl het ISO voor zijn bestuur zelfs niet één student uit een hogeschool kon vinden.

De LSVb bestaat 30 jaar en kon na lange tijd een nieuwe voorzitter vinden die van een hogeschool kwam. Dat is alleen al daarom opmerkelijk, omdat de allereerste voorzitter van de studentenbond nota bene een echte HBO’er was, een studente uit de lerarenopleiding: Mariëtte Hamer. Er is in de voorbij twintig jaar in HBO-land vaak geklaagd over het eenzijdig ‘WO-gehalte’ van de LSVb, maar dit jaar zal dat uitblijven.

Contrast ISO-LSVb

De nieuwe voorzitter, Tom Hoven, komt van de HAN en is daar een echte bèta-student bovendien, een biochemicus namelijk. Als AKKU-voorzitter heeft hij flink ervaring kunnen opdoen in het vertegenwoordigen van de studenten. Zou hij – zoals vroeger bij AKKU-lieden het geval was – ook meteen een AIVD-dossier hebben opgebouwd?   

En alsof een HBO’er als voorzitter nog niet genoeg was, is ook Ellen Schepens als vice-voorzitter van de LSVb uit de hogescholen, ditmaal de HU. Meest opmerkelijk cv bij de LSVb heeft niettemin een Leidse studentbestuurder. Charlie van Genuchten wordt penningmeester en daar heeft zij ervaring mee bij het Utrechtsch Studenten Concert. Ook is zij acquisiteur van het Nederlands Studenten Kamerorkest. In haar studie ging zij niet de gebaande paden door een minor Arabisch in Damascus te volgen.

De historische bestuurssamenstelling van de LSVb steekt af tegen die bij het ISO. Daar had men al veel vaker en langer HBO’ers in het bestuur en als voorzitter. Dit jaar viel bijvoorbeeld Pabo-student Ruud Nauts als voorzitter zeer positief op. Des te opvallender dus dat men bij deze bond niet een student uit een hogeschool kon vinden voor een bestuurlijke rol. Waren de goeie allemaal al weggekocht door de LSVb soms?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK