HBO-topman naar MBO

Nieuws | de redactie
28 mei 2014 | De collegevoorzitter van de Hogeschool Leiden, Paul van Maanen, stapt over naar een grote MBO-instelling. Hij gaat het ROC Midden Nederland leiden. Als topambtenaar van OCW was hij eerder belast met onder meer het MBO-beleid.

Paul van Maanen was bijna 8 jaar voorzitter geweest van het CvB van de Leidse HBO-instelling. De hogeschool kende in die jaren een grote bloei en vierde haar 25-jairg jubileum. Het aantal studenten en docenten is in deze periode meer dan verdubbeld en de huisvesting en onderwijsorganisatie werden gemoderniseerd.

De door Van Maanen gerealiseerde verzelfstandiging van de Thomas More Pabo in Rotterdam, die vanuit de Leidse hogeschool overging naar een eigen positie in de grootstedelijke onderwijsinfrastructuur, was een bijzondere bestuurlijke ontwikkeling, die trendsettend werkte in het kader van de profilering en de discussie over de schaal in het HO. 

“Tevens zijn onder zijn regie een kenniscentrum Jeugd, het Toplab en het onlangs gestarte Expertise Centrum Genomics, Generade genaamd, gerealiseerd. Van Maanen laat een hogeschool achter die er goed voor staat,” stelt de hogeschool vast. De Raad van Toezicht “vindt het jammer dat Paul weggaat, maar begrijpt dat hij na 8 jaar bouwen aan de hogeschool graag weer op een andere plaats zijn ambities wil gaan vormgeven.” 

Complexe situatie

Die andere plaats is een aanzienlijk grote onderwijsorganisatie dan de hogeschool. Het ROC Midden Nederland kent zo’n 24.000 studenten en deelnemers en 1800 medewerkers. De instelling is een complexe organisatie, die onderwijs verzorgt op een hele reeks locaties: Utrecht, Amersfoort, Zeist, Nieuwegein, Woerden en Veenendaal. Zogeheten ‘participatieopleidingen’ biedt men aan in: Utrecht, Amersfoort, Baarn, De Bilt, Driebergen, Maarssen, Mijdrecht, Nieuwegein, Soest, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

Van Maanen volgt als voorzitter opmerkelijk genoeg een nieuwe HBO-collega op. Tot voor kort werd deze ROC geleid door Leonard Geluk, die overstapte naar de post van collegevoorzitter van De Haagse Hogeschool.

De instelling heeft een moeilijke periode achter de rug, want het studentental liep al jaren terug. Als interim-voorzitter heeft Kees Rutten, oud-penningmeester van de VU, stevig eraan getrokken zulke ontwikkelingen te keren. Van Maanen kan in een gunstiger situatie de teugels nu van hem overnemen. Rutten blijft wel als tweede collegelid actief bij het ROC.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK