Het volk zelf

Nieuws | de redactie
6 mei 2014 | “Als je niet komt, dan heb je daar je hele leven spijt van.” Die roep van een vriendin bracht Saxion-docente Oksana Popovych naar Kiev en het Maidan-plein. Ze vreest inmiddels voor het lot van haar vaderland.

In het hogeschool magazine Sax vertelt de onderzoekster en docente bij de academie Bestuur, Recht en Ruimte over haar belevenissen ‘thuis’. In 2004 had zij meegedaan aan de Oranjerevolutie, die destijds de vervalste presidentsverkiezingen ongedaan wist te krijgen. Die omwenteling was anders van aard dan de gebeurtenissen van de voorbije maanden, stelt zij, omdat toen vooral oppositionele politici “de revolutie leidden, nu komt het volk zelf in opstand.”

Huilende mannen

De politici van toen waren inmiddels ‘uitgeschakeld’ of zelfs politiek gemarginaliseerd geraakt. “Het volk heeft de politiek in beweging gebracht, niet andersom” Dat merkte Popovych aan de heftigheid van de emoties die op het plein domineerden. “Nog nooit heb ik zoveel mannen zien huilen.”

Er was bij alle heftigheid van de ontwikkelingen in Kiev en elders in het land niet gerekend op de impact die dit op Rusland zou hebben. Poetins houding kan zij nu wel beter verklaren. Die is eigenlijk angstig en defensief. “Rusland laat Oekraïne niet zo maar gaan. Zonder ons zijn ze geen supermacht.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK