Katsnelson lid KNAW

Nieuws | de redactie
21 mei 2014 | De KNAW heeft zeventien nieuwe leden gekozen. Onder hen de Spinoza-laureaat Mikhail Katsnelson, die recent nog optrad in 'the Glass House' op de Hannover Messe. "Vogels vliegen over de materie. Kikkers blijven graven in de modder."

Leden van de KNAW worden gekozen op grond van voordrachten van ‘peers’ binnen en buiten de Akademie. De Akademie telt nu circa vijfhonderd leden, verdeeld over de Afdeling Letterkunde en de Afdeling Natuurkunde. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 8 september 2014 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

De vorig jaar met de Spinoza premie gelauwerde Katsnelson is een van de meest boeiende geleerden van one tijd. De KNAW portretteert hem zo. “Wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van theoretische fysica van vaste stoffen. Hij leverde belangrijke bijdragen aan het begrip van sterk gecorreleerde systemen en magnetisme. Daarnaast droeg hij onder meer bij aan een serie publicaties over de fundamentele eigenschappen van grafeen, waarmee hij een belangrijke theoretische bijdrage leverde aan het met de Nobelprijs bekroonde onderzoek op dit terrein.”

Wat een Spinoza

In zijn gesprek met ScienceGuide ging Katsnelson daar dieper op in en vertelde ook over zijn bijzondere ‘Werdegang’ als Russische onderzoeker die in Nederland terecht kwam. “Niet alleen speelden de  boeken van Spinoza een belangrijke rol in mijn leven, de naam van deze prijs voor mij als Rus ook erg eervol. In Rusland zeggen we namelijk over erg slimme personen, ‘wat een Spinoza’. Het tegenovergestelde wordt misschien nog wel vaker gebruikt: ‘die man daar, dat is geen Spinoza’.“

Bij de uitreiking van de Spinozaprijs werd een dichtbundel van hem gepubliceerd, in zijn moedertaal en vertaald in de onze. Een aanrader! Tijdens de Hannover Messe hield Katsnelson een fascinerende lezing over fundamenteel onerzoek en hightech ontwikkelingen en toepassingen en discussieerde met collega’s daarover in het ‘Glass House’ van PBT en ScienceGuide.

“De theoretische natuurkundige Freeman Dyson deelde zijn studenten in in twee groepen: vogels en kikkers. Vogels vliegen over de materie: ze zijn analytisch sterk en zien snel dwarsverbanden. Kikkers aan de andere kant blijven graven in de modder van een specifiek vakgebied tot ze het helemaal snappen,” Zijn betoog leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK