Kunstactie tegen leenstelsel

Nieuws | de redactie
20 mei 2014 | Het is wellicht een wat drastische aanpak, maar een Chileense kunstenaar heeft op geheel eigen wijze een protest georganiseerd tegen torenhoge studieschulden. Hij stal een half miljard aan schuldpapieren bij een universiteit en stak ze in de fik.

Francisco Tapia noemt zijn actie “een daad van liefde”. Als kunstenaar weet hij hoe studenten zich voelen die zich in de schulden moeten steken om te kunen studeren en in angst leven dat ze wegens hun armoede worden beschouwd als criminelen, zo zegt hij.

As in beslag

Tijdens een bezetting door studenten van de gebouwen van de Universidad del Mar in Santiago heeft Tapia ingebroken in de documentatie van de instelling en voor een half miljard aan leningpapieren van studerenden gestolen. De private universiteit was zo eenvoudig ’te kraken’, omdat het onderwijsministerie haar recent had gesloten wegens onregelmatigheden. 

De kunstenaar heeft de schulpapieren als een kunstwerk tentoongesteld en vervolgens in een hoop as veranderd. Hier ziet u zijn verklaring daarover. De Chileens politie heeft deze asresten in beslag enomen en vervolging van Tapia aangekondigd.   


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK