Mobieltje smeriger dan WC

Nieuws | de redactie
20 mei 2014 | Mobiele telefoons bevatten gemiddeld twaalf maal meer bacteriën dan een openbaar toilet. Bacteriën als E.Coli en MRSA tieren er welig op. Maastrichtse studenten maken van hun kennis gebruik om een effectief schoonmakertje te ontwikkelen.

Smartphones kunnen allerlei ziektes kan overdragen en blijken zelfs een grote bron van ziekenhuisinfecties. Een groep studenten van de Universiteit Maastricht stelde vast, dat er op de Nederlandse markt geen geschikt product was om de mobiel te reinigen en lanceerde vochtige antibacteriële doekjes onder de naam CellMates.

“Men weet simpelweg niet dat mobiele telefoons zo vuil zijn. Wij willen zoveel mogelijk mensen hiervan bewust maken en hen overtuigen dat het schoonmaken van je mobieltje een dagelijkse routine zou moeten worden en net zo normaal zou moeten zijn als het schoonmaken van je toilet of keuken,” aldus het ondernemende team.

Niet schadelijk voor scherm

De Nederlandse studenten Janneke Ruhaak en Harm-Jan Meeuwsen en de Duitse Laura Gasseling en Britta Schwartz richtten hett bedrijf op als onderdeel van hun master International Business (IB) – Entrepreneurship and SME Management. In tegenstelling tot bestaande producten zijn de CellMates-doekjes speciaal ontwikkeld voor het reinigen van elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops en tablets, en zijn ze niet schadelijk voor het scherm, melden de studenten.

Van hun leverancier in Zweden hebben zij inmiddels 1500 doosjes, met daarin 15 apart verpakte doekjes, binnengekregen en zijn ze hun verkoop gestart. “Om het nodige kapitaal bij elkaar te krijgen, hebben we 150 aandelen van het bedrijf verkocht aan familie, vrienden en kennissen. Via aandeelhoudersvergaderingen waren zij betrokken bij het gehele proces en konden ze bijvoorbeeld meedenken over het design van de verpakking en de website.”

Kennis omzetten in praktijk

Dr. Anita Van Gils, UM coördinator master IB in Entrepreneurship and SME Management wijst op het belang van de voorbereiding vanuit de opleidingen op dit type valoristaite door studenten en startups. “Studenten hebben in de opleiding drie keuzemogelijkheden: ze zetten hun eigen bedrijf op, ze assisteren een academisch onderzoeker in het commercialiseren van een technologie, of ze werken een volledig academiejaar één dag per week samen met een MKB-ondernemer uit de regio.”

“Ze krijgen hierbij ondersteuning van een professionele mentor en diverse bedrijfscoaches. De academische kennis die ze tijdens de cursussen verwerven, kunnen ze tijdens deze projecten onmiddellijk in de praktijk omzetten, zoals de studenten van CellMates doen, en dat creëert direct toegevoegde waarde voor de regio.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK