Rembrandts robots bekroond

Nieuws | de redactie
5 mei 2014 | Ze stonden al in de startblokken in het Glass House op de Hannover Messe. Nu heeft ‘Rembrandts-team’ van Fontys en andere studenten een bijzondere prijs gewonnen op het Robot-WK in de USA voor hun esthetische integratie van de robot- en teampresentatie.

De First Robotics Competition, het wereldkampioenschap voor robotteams, is een groot gebeuren in St Louis. Dagelijks komen er 40.000 bezoekers op af en de 400 beste teams ter wereld gaan met elkaar de strijd aan. Het Rembrandts team – van studenten van verschillende kennisinstellingen in ons land, waaronder Fontys Hogescholen, Summa College, Bernrode, TU/e en de VO-school Ubbo Emmius uit Stadskanaal – is een van de weinige Europese teams, die daar mogen optreden. Zij wonnen daarbij de Imagery Award voor hun visuele kwaliteiten in de integratie van de robot- en teampresentatie.

Manshoge robots

De wedstrijd is georganiseerd door FIRST, For Inspiration and Recognition of Science and Technology. Deze organisatie heeft als doel jongeren te interesseren voor techniek door ze uit te dagen in teamwork te werken aan technologische oplossingen voor grote problemen. De kern van de FIRST programma’s bestaan uit  het construeren van robots, maar de technische benadering daarvan is uiteindelijk niet war het om gaat.

Het ontwikkelen van teamwork, de ruimte voor creativiteit, de mogelijkheden om ondernemerschap uit te bouwen en de internationale contacten zijn dat wel. Zij geven voorbeelden van ervaringen die jongeren laten zien dat een studie en loopbaan in wetenschap en techniek meer inhoudt dan inzichten in natuurwetenschappelijke en technische principes. De FIRST Robotics Competition wordt gespeeld met manshoge robots op een speelveld ter grootte van een fiks volleybalveld.

Het team van de Rembrandts heeft net als in Hannover tijdens de Messe hun bezoek aan St. Louis benut om te lobbyen. Het streven is om een dergelijk groot kampioenschap ook in Europa als een soort ‘Champions League’ van de technologie op te zetten. De Rembrandts willen daarbij de eerste Europese wedstrijd in 2018 naar Nederland halen.

Een verslag van de deelname van team Rembrandts aan het WK in St. Louis leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK