USA bezorgd over studieschuld

Nieuws | de redactie
27 mei 2014 | De Amerikaanse Centrale Bank maakt zich steeds meer zorgen over de effecten van de studieschulden op de economische ontwikkeling. “Pretty significant consequences” vreest de president van de New York Fed, want de schuldenlast drukt de groei en welvaart van burgers.

Business Week noteert, dat de trend in de studieschulden en hun last op de burgers en het financieel bestel in steeds bredere kring zorgen begint te baren. De cijfers voor de USA zijn dan ook schrikbarend. “Outstanding student debt topped $1 trillion in the third quarter of 2013, and the share of loans delinquent 90 days or more rose to 11.8 percent, according to the Federal Reserve Bank of New York. By contrast, delinquencies for mortgage, credit card, and auto debt all have declined from their peaks,” noteert het blad.

Forse gevolgen

Dat de New York Federal Reserve het nodig vindt de omvang en trends bij de studieschulden nadrukkelijk nader te meten en onderzoeken, is een signaal dat men de risico’s echt begint te vrezen. “Our job is to really understand what’s happening in the financial system. The very rapid rise in student loan debt over the last few years can actually have some pretty significant consequences to the economic outlook,” zei hun president, William Dudley, al in november 2013. “People can have trouble with the student loan debt burden—unable to buy cars, unable to buy homes—and so it can really delay the cycle.”

“I’m always made very nervous by a credit market that benefits from government guarantees and is expanding very rapidly,” zei ook Jeffrey Lacker, zijn collega van de Federal Reserve Bank of Richmond. “That’s what we’re seeing with student loans, and it’s what we saw with housing.” Dat men de studieleningen nu vergelijkt met de hypotheken en hun garantie door FreddyMac en FannyMae is een stormbal die de Fed’s hijsen, gelet op het feit, dat men in 2006-08 te laat was om de desastreuze ontwikkeling in de huizenmarkt te signaleren.

Weinig feiten en cijffers

Grote zorgen maken de centrale bankiers zich over het feit, dat er feitelijk maar weinig bekend is over de leen- en schuldsituatie van studenten en afgestudeerden. Het ministerie van Onderwijs in Washington komt eens per jaar met cijfers, maar die behandelen maar een deel van de uitstaande schulden en hun gevolgen.

“We didn’t realize there was so little data,” zegt Fed-onderzoeker Wilbert van der Klaauw. Hij analyseert nu met collega’s de feiten en cijfers. Ze noteren onder meer, dat “the share of 25-year-old Americans with student debt increased to 43 percent in 2012 from 25 percent in 2003, while the average loan balance rose 91 percent, to $20,326 from $10,649.”Ook onderzoeken zij de impact van het feit dat jongeren vanwege de studieschuld niet kunnen trouwen of verhuizen naar een eigen woning. Dit  beïnvloedt de ontwikkeling van de welvaart van gezinnen en hun bestedingspatronen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK