Van onderzoek naar onderneming

Nieuws | de redactie
1 mei 2014 | Op het Twentse Kennispark is onlangs The Gallery geopend, een nieuwe vestigingslocatie voor kennisintensieve bedrijven. “We zijn al jaren bezig met ondernemerschap, The Gallery is daarin ook een prachtige locatie voor spin-offs van Saxion,” vertelt Ineke van Oldeniel van Saxion.

“Het past erg goed bij onze valorisatieambitie op ons zwaartepunt Hightech,” stelt Van Oldeniel bestuurslid van Saxion en lid van de Raad van Toezicht van Kennispark Twente. “Bij Saxion hebben we inmiddels meer dan 900 spin-offs gerealiseerd, waarvan een klein en groeiend aantal research-based is.”

Een hele sterke regio

Onderzoek van KPMG liet onlangs al zien dat Twente zich als regio in de mondiale top weet, waar het innovatie en gunstig vestigingsklimaat betreft. “We zijn een hele sterke regio, naast Eindhoven en vlak achter Manchester behoren we tot de top.”

Samen met de UTwente, de gemeente Enschede en de provincie is besloten verder te investeren in die sterke positie door het neerzetten van een nieuw centrum voor innovatie. “The Gallery is een plek waar start-ups gehuisvest kunnen worden en waar beginnende ondernemers kennis en training krijgen om zich verder te ontwikkelen.”

De ondernemers kunnen bijvoorbeeld trainingen krijgen in de vele facetten van het ondernemen. Wij kijken hoe Saxion inhoudelijk kan bijdragen aan het realiseren van de speerpunten van de regio. “Er zijn ook business developers van ons betrokken bij The Gallery. Zij ondersteunen lectoren en onderzoekers om onderzoeksresultaten om te zetten naar business.

Badmode die van kleur verandert

 Van Oldeniel benadrukt dat circa 80% van de studenten uit de regio komt en ook blijft na afronden van de studie. “Het bijdragen aan het verder ontwikkelen van de regio is ook onze opdracht, het ondernemerschap stimuleren is daarin een belangrijk facet.” The Gallery heeft inmiddels 13.000m2 bedrijfsruimte geopend dat nagenoeg volledig in gebruik is. In de toekomst moet er worden uitgebreid naar 45.000m2.

Omdat het HBO ook op onderzoekgebied stappen wil zetten, is Van Oldeniel blij te zien dat ook op dit punt de eerste spin-offs hun weg vinden. Eén van die research spin-offs is Sineras van Elke Biels. “Haar eerste product waarmee ze ook de Summerschool 2013 heeft gewonnen is badmode met phase changing materials daarin verwerkt, zodat in de schaduw of in het water er een ander motief, kleur zichtbaar wordt.”

Een prachtig resultaat

Terwijl Saxion in de Twentse regio inzet op Hightech zet de Stedendriehoek (rond Deventer, Apeldoorn en Zutphen) in op Cleantech. “We zijn nu bezig dit in de Stedendriehoek verder vorm te geven en onze lectoren rond dat thema met elkaar te verbinden.”

Zowel in de Stedendriehoek als in Twente staat de nadrukkelijke link met het bedrijfsleven en de regio voor Saxion centraal, stelt Ineke van Oldeniel. “We zijn al jaren bezig met ondernemerschap, The Gallery past daar uitstekend in. Twente is zo langzamerhand dé innovatieve regio van Nederland, samen met Eindhoven. Dat is een prachtig resultaat.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK