Visie op kennis vertraagd

Nieuws | de redactie
26 mei 2014 | Het kabinet worstelt met de beloofde ‘visie op de wetenschap’. Het document was voor de maand mei toegezegd, maar blijkt nog lang niet klaar. Samenhang tussen EZ, OCW en Europese miljarden lukt niet vanzelf.

Het uitstel van de wetenschapsvisie van Rutte II is geen logistieke kwestie. Men haalt niet alleen de zomer niet, de publicatie wordt op zijn vroegst, komende herfst in oktober of november voorzien. Inmiddels is wel het langverwachte IBO verschenen vanuit het ministerie van financiën, dat de geldstromen naar de wetenschap in kaart brengt en meer doelmatiger zou moeten maken.

Coherente strategie

De wetenschapsvisie blijkt complexer te zijn dan verwacht. Het stuk vereist een coherente strategie van OCW en EZ en binnen OCW bovendien tussen de portefeuilles van Bussemaker en Dekker. In de kabinetsformatie zijn namelijk de verschillende geldstromen naar de universiteiten en de R&D instituten opgedeeld tussen de staatssecretaris en de minister.

Belangrijk en lastig is de samenhang die het kabinet zou moeten presenteren tussen de investeringen voor het fundamenteel onderzoek voor de lange termijn, de topsectoren, het praktijkgericht onderzoek door hogescholen en de Europese ‘Grand Challenges’ waar miljarden aan investeringen de R&D in ons land en bij zijn partners impulsen kan geven. De grote onderzoekskoepels beginnen daarom ongerust te raken. Vandaag spreekt Alexander Rinnooy Kan een grote rede uit bij de KNAW en naar verluidt zal hij het kabinet manen nu toch tempo en keuzes te maken, die ons land werkelijk vooruit gaan brengen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK