18,33% als taalnorm

Hij reageert daarmee op een discussie die losbarstte over de taalregeling aan de Vlaamse universiteiten. Op dit moment mag slechts 6% van de Vlaamse bacheloropleidingen in een andere taal dan het Nederlands gegeven worden. Een opleiding geldt bovendien al als anderstalig als meer dan 18.33% van de vakken in die andere taal wordt gegeven.
‘Te streng’ oordeelde Anne De Paepe rector van de UGent, zij wil meer Engelstalige opleidingen kunnen aanbieden. Haar pleidooi kreeg al snel bijval vanuit het Vlaamse bedrijfsleven. “We sluiten ons af van de buitenwereld door uitsluitend Nederlandstalige opleidingen aan te bieden”, zo meldde de directeur van de technologiekoepel.
Deze boodschap krijgt ook steun van de rector van de UM, Luc Soete. In 2007 was Soete voorzitter van een commissie die het Vlaamse hoger onderwijs doorlichtte op verzoek van toenmalig minister van onderwijs Frank Vandenbroucke.
Veel talent mislopen
“Door de taalrestrictie lopen de Vlaamse universiteiten heel veel talent mis” zegt Soete. “Het hoger onderwijs maakte een globale ontwikkeling door. Veel Vlaamse studenten trekken naar het buitenland, maar de Vlaamse universiteiten trekken zelf te weinig talent uit het buitenland aan. Net omdat ze amper Engelstalige opleidingen mogen aanbieden.”
Hij uit wel begrip voor de bezorgdheid om de Vlaamse identiteit en de wens de Nederlandse taal aan de universiteit te verdedigen. “Maar veel vakgebieden worden vandaag gedomineerd door Engelstalige vakliteratuur. Als je studenten in contact komen met Engelstalig onderzoek, dan is het toch onzinnig om een taalrestrictie te gaan opleggen.”
Rik Torfs, rector van de KULeuven, nuanceert de discussie. Hij is ook voor een versoepeling, “maar het evenwicht mag niet helemaal doorslaan naar de andere richting. We moeten wel verhinderen dat het Nederlands een tweederangs taal wordt. Ik denk dat er twee dingen heel belangrijk zijn. Natuurlijk moeten we uitstekend Engels proberen te spreken, maar we gaan er te makkelijk vanuit dat iedereen het Nederlands al op een magistrale wijze beheerst. Dat is ook niet het geval, die twee doelstellingen moeten hand in hand worden gerealiseerd.”
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
