Amsterdams WO gaat samen

Nieuws | de redactie
27 juni 2014 | De door MIT, Delft en WUR gelanceerde derde universiteit van de hoofdstad krijgt in september een toepasselijke plek in het centrum van Amsterdam: het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Ook VU en UvA gaan nu deelnemen in dit nieuwe instituut.

Een kernpunt van dit nieuwe AMS (Amsterdam Metropolitan Solutions)is de inbedding van de nieuwe HO-instelling in de maatschappelijke omgeving, onder meer door samenwerking met partners van non-profit instituties tot het bedrijfsleven.

Inmiddels werd ook bekend dat de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam nu toch ook zich mogen aansluiten bij het initiatief, via hun Centre for Urban Studies, de niet langer fuserende bèta-faculteiten en het Center of Entrepreneurship. Met beide Amsterdamse universiteiten en breder met de AAA (Amsterdam Academic Alliance) wordt nu toch een intensieve samenwerking voorzien, op het terrein van onderzoek, onderwijs en entrepreneurship.

Nadat eerder dit jaar bekend werd dat het NIOD niet gaat verhuizen naar het architectonische juweel van het Koninklijk instituut voor de Tropen, kiest de derde universiteit van Amsterdam dit gebouw als haar hoofdkwartier. Dirk Jan van den Berg, bestuursvoorzitter van de TU Delft die een van de oprichters van het AMS is, uit zich erg gelukkig met deze locatie: “We willen deel uitmaken van de universitaire gemeenschap in de stad. Deze centrale plek, dichtbij het Science Park, past daar bij.”

Aanvullende kennis

“De nabijheid van het Science Park is des te belangrijker nu ook de VU en de UvA een grote rol krijgen in AMS”, zegt Louise Fresco, aankomend bestuursvoorzitter van Wageningen UR. “We zijn heel gelukkig dat de Amsterdamse universiteiten AMS komen versterken met hun expertise, die aanvullend is op de groene kennis van zowel urbane als rurale gebieden die wij vanuit Wageningen UR aan Amsterdam te bieden hebben”.

AMS vestigt zich voor minstens drie jaar in het voormalige KIT. Daar zal de komende tijd gewerkt worden aan onderzoek en innovatie. Daarnaast wordt een innovatieve Masteropleiding opgezet op het gebied van Metropolitan Solutions, die op kleine schaal zal starten en uitgroeien tot uiteindelijk zo’n 200 AMS-masterstudenten in 2020. Via open online onderwijs zal het onderwijs van AMS nog eens vele duizenden studenten wereldwijd moeten zien te bereiken.

MIT voor niks op ereloge

Het consortium voor het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions is een netwerk van partijen vanuit diverse disciplines. TU Delft, Wageningen UR en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) vormen het academische hart. De samenwerking van al deze partners biedt volgens het AMS zelf “een kans om het metabolisme van de stad in een multidisciplinaire context te bestuderen.” AMS presenteert zich als een open platform waarbij partijen die een goede bijdrage kunnen leveren kunnen aansluiten.

Overigens blijkt uit het raadsbesluit van de gemeente Amsterdam over het AMS, dat Wageningen en Delft beide €20 miljoen daarin investeren. De gemeente Amsterdam heeft een reservering gedaan van €34 miljoen voor de derde universiteit. Shell zal €10 tot €20 miljoen investeren. MIT is de spekkoper, als waren zij echte Hollandse kooplieden. De steenrijke universiteit in Amerika heeft voor het AMS geen directe financiële verplichtingen hoeven aangaan, maar verbindt zijn naam en kennis aan dit nieuwe instituut.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK