Eten voor winst

Nieuws | de redactie
23 juni 2014 | De koks reizen een dag vooruit op het elftal. Waarom eigenlijk? HAN-diëtisten hielpen mee om 'Oranje' in Brazilië precies het passende voedsel bij het zware klimaat en pittige wedstrijden te doen genieten. "Zo is er na de wedstrijd tegen Spanje contact geweest om te zorgen dat het herstel goed verliep."

Joris Hermans, directeur van HAN Sport en Bewegen en tevens expert op het gebied van sportvoeding, werd via sportarts Edwin Goedhart benaderd om het Nederlands elftal te adviseren. “De belangrijkste rol van mij daarbij is het adviseren van de staf en het team op het gebied van voedingskundige uitgangspunten, logistieke processen rondom voeding, paramedische en sportdiëtistische begeleiding en op het gebied van voeding en prestatie.”

“Het gaat dus niet om de begeleiding van de jongens individueel. Dat gebeurt immers door de voedingskundige van de clubs waar ze spelen. Behalve bij medische problemen tijdens de WK periode, dan is de medische staf verantwoordelijk. Vandaar dat we een diëtistisch protocol ontwikkeld hebben.”

Toch even contact

“Natuurlijk reageert iedereen anders en kan er tijdens het WK het een en ander bijgesteld worden. Daarbij zijn wij er voor om oplossingen te bedenken bij problemen of specifieke invulling van behoeftes van een speler. Bijvoorbeeld wanneer spelers niet fit zijn of andere problemen hebben.”

Tijdens het WK houdt Hermans vooral veel sms- en mailcontact met de staf rondom Oranje. Er zijn protocollen en richtlijnen gemaakt, maar door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden kunnen er dingen veranderen, waardoor contact soms noodzakelijk is volgens de voedingsexpert. “We houden het klimaat goed in de gaten en indien dat aanleiding is om het beleid aan te passen, dan zal dat gebeuren.”

“Zo is er na de wedstrijd tegen Spanje contact geweest om te zorgen dat het herstel goed verliep. Uiteraard had men op basis van het protocol al de juiste interventies ingezet. Voor de zekerheid zoeken we dan toch even contact. Het was immers een intensieve wedstrijd en het klimaat was warm en vochtig. Je wilt zeker weten dat het allemaal goed verloopt.”

Eten na de wedstrijd

Hoe ziet een dag er voor de spelers van Oranje dan uit in Brazilië op het gebied van voeding? Helaas kan de voedingsdeskundige daar niet teveel over kwijt. Het is immers het geheim van de smid.

Maar toch….“Op zich ziet de dag er niet veel anders uit dan voor een andere wedstrijd. Daags voor de wedstrijd wordt er ‘aangereisd’. Ter plekke wordt getraind, geslapen en ook na de wedstrijd wordt er nog gegeten voordat de spelers en staf terugvliegen. Dat betekent dat de koks een dag eerder vooruit reizen. Logistiek betekent dat nog wel wat.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK