Gunning sleutelrol in EU

Nieuws | de redactie
2 juni 2014 | UvA-voorzitter Louise Gunning gaat met zes collega-wetenschappers de toekomstige leden aanwijzen voor de Wetenschappelijke Raad van de European Research Council. Samen moeten zij de Europese strategie en financiering van het wetenschapsbeleid gaan definiëren.

De Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, Máire Geoghegan-Quinn, heeft dit Identification Committee aangesteld. Hun mandaat is om leden aan te wijzen voor benoeming in de Scientific Council en een pool van kandidaten voor toekomstig lidmaatschap van deze Council op te zetten.

Transparant en onafhankelijk

De Scientific Council is het bestuursorgaan van de ERC en definieert de financieringsstrategie van de ERC. Deze raad is samengesteld uit 22 vooraanstaande onderzoekers. De nieuwe leden zullen worden benoemd door de Europese Commissie na een transparante en onafhankelijke procedure. De leden van het ‘identificatie comité’ zijn:

  • Louise J. Gunning-Schepers – Universiteit van Amsterdam, Nederland;
  • Sir Leszek Borysiewicz – University of Cambridge, Verenigd Koninkrijk;
  • Alice Dautry – Institut Pasteur, Frankrijk;
  • Hans-Joachim Freund – Fritz-Haber-Institute, Max-Planck-Society, Duitsland;
  • Xavier Vives – IESE Business School, Universiteit van Navarra, Spanje;
  • Joseph Weiler – European University Institute, Italië;
  • Agnieszka Zalewska – Henryk Niewodniczanski – Institute of Nuclear Physics of the Polish Academy of Sciences, Polen.

Binnenkort zal deze groep een statement of methodology publiceren over de consultatie van de wetenschappelijke gemeenschap. Men zal dit jaar nog meermalen bijeenkomen en een eindverslag met aanbevelingen wordt eind oktober verwacht. Het Europees Parlement en de Raad zullen hiervan op de hoogte worden gesteld. Op basis van de suggesties in het eindverslag zal de Europese Commissie begin 2015 de nieuwe leden van de Scientific Council benoemen.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK