Haven als kenniscentrum

Nieuws | de redactie
16 juni 2014 | Een wereldhaven als die van Rotterdam is een brandpunt van kennis en innovatie. Daarom moet deze op de agenda staan van het onderwijs. Na vier jaar samenwerking met het HBO gaan de haven en hogescholen daar nu nog sterker mee door, ook door docenten daar meer bij te betrekken.

De afsluiting van de vierjarige intensieve samenwerking tussen Rotterdamse hogescholen en de haven gebeurde vorige week op de RDM campus, tijdens het ‘hbo in de haven TOP event’. Dat de haven juist in deze tijd een knooppunt van hoogwaardige kennis, innovaties en hun wereldwijde netwerken is geworden, is een besef, dat de hogescholen en bedrijven in Rotterdam nadrukkelijk bij elkaar gebracht had. Het interview van ScienceGuide met toenmalig ‘havenwethouder’ Mark Harbers gaf dat in 2008 al aan.

Grote uitstroom, nieuwe vraag

Kees Joosten, programmadirecteur ‘hbo in de haven ‘, licht toe de ontwikkeling in deze samenwerking nader toe.  “Hbo in de haven is zo succesvol geweest de afgelopen jaren, dat Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland Rotterdam en de STC-Group hebben besloten het programma samen voort te zetten. Dat gebeurt voortaan vanuit het RDM Centre of Expertise. De activiteiten die studenten van ons gewend zijn, zoals het Beste Havenidee, de Mainport Meewerkdagen en Pressure Cooker, keren terug. Nieuw is dat we docenten meer gaan betrekken bij het programma. Zij kunnen als geen ander hun enthousiasme voor de haven overbrengen op studenten.”

De vraag naar hoger opgeleiden in de haven is groot. In de komende tien jaar zal er daar een grote uitstroom plaatsvinden van veelal gespecialiseerde arbeidskrachten, variërend van werktuigbouwkundigen tot financial, legal en HR-professionals. Het werk in de haven is afgelopen decennia veranderd en zal zich blijven ontwikkelen. Daardoor is er steeds meer behoefte aan goed opgeleid en passend personeel.

Het programma ‘hbo in de haven’ wil studenten en docenten daarom kennis laten maken met de haven en vice versa. Het doel is meer studenten die projecten en stages doen in de haven. Verder is het de bedoeling dat meer bedrijven actief gaan samenwerken met de hbo-kennisinstellingen in deze regio en dat zij jongeren enthousiasmeren voor een carrière in de haven. Eerste wapenfeit van de hernieuwde samenwerking is een specifieke ‘haven-app’ met een agenda van havengerelateerde events, stages en vacatures.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK