HBO-voorzitter naar Brussel?

Nieuws | de redactie
17 juni 2014 | Merkel knokt nog met Cameron en Rutte over een stoel voor Juncker, maar achter hun rug barst de strijd al los over wie hem straks vergezelt als Eurocommissaris. Vanuit Nederland wordt een PvdA-veteraan uit het HBO zwaar getipt.

De Luxemburgse oud-premier krijgt opvallend veel steun van zijn directe opponenten uit de voorbije EP-campagne, de sociaaldemocraten. Zij zetten daarmee namelijk Angela Merkel klem, die nu geen speelruimte meer vindt om Juncker desgewenst te dumpen wegens verzet uit andere ‘politieke families’. Heel Brussel weet dat zij dit graag had gedaan.

De rode familie beseft goed, dat Juncker zonder hun steun straks geen meerderheden vindt voor zijn beleid en de leden van zijn Europese Commissie in het nieuwe Europarlement. Alleen een christendemocratisch-sociaaldemocratische coalitie – klassieker kan haast niet in Europa – heeft voldoende zetels, want liberalen en groenen verloren net als zij beide en de extreme groeperingen zijn versplinterd, ondanks hun groei in zetels.

Maximale invloed

Door Juncker te steunen proberen linkse regeringsleiders als Hollande, Renzi en Di Rupo hun positie als noodzakelijke ‘tweede partij’ in Europa maximaal uit te buiten. Juncker zal daarom terdege rekening moeten gaan houden met hun stroming en hun eisen. En dus ook met de Eurocommissarissen die vanuit de sociaaldemocratie als zijn collega’s door de lidstaten worden benoemd. Een daarvan zal uit Nederland komen.

De PvdA rekent op de afspraak bij het regeerakkoord met de VVD dat zij de opvolger van Neelie Kroes zal mogen aanwijzen. Als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zal Juncker er dan dus meteen politiek belang bij hebben, dat deze Nederlandse Commissaris goed voor de dag komt, zowel wat betreft de portefeuille als wat betreft de persoon. Er worden -zoals gebruikelijk- allerlei namen genoemd, van Jeroen Dijsselbloem tot Wouter Bos. Opmerkelijk is de naam van een oud-voorzitter van de HBO-raad die nadrukkelijk wordt getipt.

Guusje na Neelie?

Net als in 2004 zal de nieuwe voorzitter van de Commissie er bij de lidstaten op aan dringen, dat zij voldoende vrouwen van formaat naar voren dragen. Destijds leidde dat ertoe, dat het kabinet-Balkenende met de kandidatuur van Neelie Kroes een van de zwaarste posten in Brussel kon ‘binnenslepen’.

Gelet op die ervaring wordt als PvdA-kandidaat gedacht aan Guusje ter Horst, nu senator voor die partij. Als oud-minister en voormalig burgemeester heeft zij de nodige politiek-bestuurlijke ervaring om in Brussel haar mannetje te staan. Als voorzitter van de HBO-raad liet zij nog eens merken zeer stevig te kunnen optreden, zodat zij ook de complexe en soms stroperige Brusselse organisatie wel aan zal kunnen. Blijft de vraag nog over welke post ons land in Brussel zou ambiëren en met welke kandidaat het kabinet-Rutte inschat de beste papieren te hebben.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK