Hofdichter van Kim in Den Haag

Nieuws | de redactie
18 juni 2014 | Hij kan vast kleurrijk vertellen over de toestanden in de top van het Kim-regime in Noord Korea. De gevluchte hofdichter komt in de Tweede Kamer bij onze columnist Pieter Omtzigt de situatie in die dictatuur toelichten.

Omtzigt werkt niet alleen in Den Haag, maar ook in de Raad van Europa in Straatsburg aan allerlei onderwerpen die de mensenrechten in verschillende landen raken. Recent verzorgde hij het werkbezoek van Mouaz el-Khatib, de leider van de democratische oppositie in Syrië aan het Binnenhof. ScienceGuide kon daarbij met el-Khatib spreken over de benarde omstandigheden waarin studenten, universiteiten, docenten en scholen pogen te overleven in de burgeroorlog.

Nu bezoekt Jang Jin-sung, een topman van de inlichtingendienst van Noord Korea, het Binnenhof. Meest opvallend was zijn rol als de hofdichter van dictator Kim Jong-il, over wie hij recent het boek ‘Dear Leader’ schreef. Ook laat Omtzigt een van de hoogste militairen, die uit Kims regime ontsnapte zijn ervaringen en visie geven tijdens het werkbezoek en de ontmoeting met de Vaste Commissie Buitenlandse Zaken.

Witte kring op dorpsplein

Als u een indruk wilt hebben van het vervreemdende bestaan in Noord Korea, dan is het verhaal van onze ‘correspondent’ Farid Tabarki van Studio Zeitgeist over zijn reis naar dat land een must. “Met de bus werden we buiten Pyongyang vervoerd en in een dorp mochten we foto’s maken. Mits je dat van tevoren vroeg, bij elk plaatje dat je wil schieten. De bus reed ons naar het dorpsplein en stond stil in een kring van witte strepen op de weg. Daarbinnen mochten wij op en neerlopen. Er omheen was een tweede, wijdere markering aangebracht en tot daar mochten de dorpelingen lopen. Het was aapjes kijken, van twee kanten eigenlijk.”

De ontmoeting in Den Haag is openbaar. Als u belangstelling hebt voor dit bijzondere bezoek moet u om half twaalf in de Tweede Kamer zijn voor de desbetreffende bijeenkomst.    

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK