Leert Felipe VI van voorganger?

Nieuws | de redactie
19 juni 2014 | De nieuwe koning van Spanje kan veel leren van zijn illustere naamgenoot Philips II. De grote kenner van het Spaanse wereldrijk, Geoffrey Parker, schetst hoe zowel het systeem als de karaktertrekken van de vorst hem na grote successen frustreerden. "Alles was Gods beproeving."

“Dat Nederland bestaat is een wonder.” Geoffrey Parker kreeg de Heineken Prijs voor zijn oeuvre over Spanje als wereldrijk. Waarom verloor Philips II? Hoe kon deze begaafde vorst de Nederlanden zo verspelen?

Hoe kon het mis gaan?

De boeken en publicaties van de Britse historicus doorgronden vele, fascinerende aspecten van ‘het imperium waarin de zon niet onderging.’ Parker analyseerde als eerste hoe het Habsburgse rijk in de 16e eeuw met al zijn rijkdom en macht schijnbaar simpele zaken niet voor elkaar kreeg. Hoe kon het toch dat het niet lukte een flink Spaanse leger in de Nederlanden te krijgen? Wat ging er steeds logistiek mis als zij de Alpenpassen in Graubünden en Tirol over moesten steken?

Parker doorgrondde ook waarom de Spaanse top alle kaarten zette op het gelijktijdig veroveren van Engeland en de Nederlanden, nadat het in Duitsland politiek en ‘religieus’ fout liep. “Strategisch gezien hadden ze daarmee volstrekt gelijk, de wereldgeschiedenis na 1600 bewijst dat afdoende.” 

U leest het vraaggesprek van ScienceGuide met de grootste kenner van de glorietijd van Spanje en de mislukking van de wereldomspannende, imperiale strategie en ‘het rijk waarin de zon niet onder ging’ hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK