Nederland scoort in Europa

Nieuws | de redactie
26 juni 2014 | Europa is meer en meer een bron van investeringen in Nederlands vernuft. Onderzoekers uit ons landen wisten tussen 2007 en 2013 €3,4 miljard ‘binnen te halen’, anderhalf maal wat Nederland bijdraagt aan deze EU-uitgaven. Zo’n 50% hiervan komt terecht in het hoger onderwijs, 20% bij onderzoeksinstellingen en ook 20% bij bedrijven

Dit blijkt uit een brief die de bewindslieden van OCW en EZ op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) aan de Kamer hebben gestuurd. 

Uit de cijfers blijken onder meer de volgende belangrijke trends en hoofdlijnen: 

  • Nederland heeft een aandeel van 7,4% in het totale budget van het Kaderprogramma. Het staat daarmee op een vijfde positie, na Duitsland, UK, Frankrijk en Italië. De grootste bedragen komen uit de domeinen Gezondheid en ICT en via de Europese Onderzoeksraad ERC.
  • Het Nederlandse aandeel is binnen de verschillende programma’s sterk bij Gezondheid, Voedsel, Milieu, Sociale wetenschappen, ICT en de ERC met aandelen van 9 à 10%.
  • 23% van alle ingediende Nederlandse voorstellen in 7e Kaderprogramma van de EU voor R&D leidden tot financiering. Het Europese gemiddelde hiervan is 17%.
  • Ongeveer de helft van de middelen komt terecht bij instellingen voor hoger onderwijs, ongeveer 20% bij onderzoeksinstellingen en ongeveer 20% bij bedrijven. 
  • Het Kaderprogramma blijkt een opzet die ertoe leidt dat onderzoekers uit verschillende landen nadrukkelijk gaan samenwerken. Nederlandse onderzoekers vooral met collega’s uit Duitsland, UK, Frankrijk, Italië, Spanje en België.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK