Philips partner TU/e

Nieuws | de redactie
4 juni 2014 | Philips en de TU/e gaan “een grootschalig strategisch samenwerkingsverband” aan. Daarmee komt ook ruimte voor 70 extra promovendi. “We hebben slimme algoritmes en geavanceerde data-analyses nodig om wegwijs te worden in de gigantische hoeveelheden informatie die dit zal opleveren.”

De onderzoeksresultaten van de promovendi zullen worden gebruikt voor zowel wetenschappelijke als onderwijsdoeleinden. In totaal zullen ruim 200 onderzoekers, hoogleraren, promovendi en studenten nauw samenwerken. Zij zullen zich voornamelijk richten op kosteneffectieve en patiëntgerichte oplossingen ten behoeve van de gehele zorgketen, en op hoogwaardige verlichtingsoplossingen die mensen, plaatsen en systemen met elkaar verbinden.

Data science

Het samenwerkingsverband is gericht op de versnelde ontwikkeling van digitale innovaties op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en datawetenschap (‘data science’). Betaalbare toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen voor dichtbevolkte steden, het voorkomen van hart- en vaataandoeningen en de behandeling van verschillende vormen van kanker, zijn een aantal van de doelstellingen die beide partners voor ogen hebben.

De topsector High Tech Systems en Materialen (HTSM) ondersteunt dit initiatief en wil het via de TKI (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) regeling en het TKI HTSM financieel steunen. Philips en TU/e zullen verder nauw samenwerken met andere instellingen, waaronder het Máxima Medisch Centrum, het Catharina Ziekenhuis en het Kempenhaeghe expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde.

Slimme diensten

“Nieuwe digitale technologieën brengen grote veranderingen teweeg binnen de gezondheidszorg, omdat alle lichtbronnen en medische apparaten deel gaan uitmaken van het ‘internet der dingen’. We hebben slimme algoritmes en geavanceerde data-analyses nodig om wegwijs te worden in de gigantische hoeveelheden informatie die dit zal opleveren. Dit zal leiden tot waardevolle inzichten die we kunnen gebruiken om de levens van mensen te verbeteren.”

“TU/e beschikt over uitgebreide kennis op het gebied van informatica en elektrotechniek, terwijl Philips veel expertise heeft op het vlak van applicatiedomeinen en technologieën kan toepassen in zinvolle innovaties. Door onze krachten te bundelen kunnen we zorgen voor een versnelde ontwikkeling van netwerk geïntegreerde oplossingen die grote hoeveelheden gegevens gebruiken voor slimme diensten op het gebied van zorgverlening en persoonlijk welzijn, evenals voor slimme steden, gebouwen en woningen”, zegt Henk van Houten, General Manager van Philips Research.

Jan Mengelers, de nieuwe collegevoorzitter van de TU/e onderstreept de internationale impact van hun samenwerking. “We benutten onze internationaal erkende expertise om bij te dragen aan de ontwikkeling van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De aanwezigheid van Philips in de Verenigde Staten, Azië en Zuid-Amerika zal ervoor zorgen dat onze gezamenlijke inspanningen wereldwijd effect zullen sorteren.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK