Senator Obama voor onderwijs?

Nieuws | de redactie
10 juni 2014 | First Lady Michelle Obama manifesteert zich nadrukkelijk als pleitbezorger van goed onderwijs voor sociale mobiliteit. Spreekt hier de nieuwe senator voor Illinois? En wat heeft tomatenketchup hier mee te maken?

Republikeins senator Mark Kirk is helemaal terug. Zijn beroerte heeft hij achter zich gelaten en hij kijkt na zijn revalidatie uit naar zijn werk in de Senaat in Washington. Zijn herverkiezing in 2016 blijft daardoor een zaak van afwachten en speculatie. Helemaal omdat hij een staat vertegenwoordigt die ‘Obama-land’ kan heten: Illinois.

De eerste opmars van Obama

In 2004 veroverde de onbekende regionale politicus uit Chicago, Barack Obama, één van de twee zetels van de staat in de Senaat. De gedoodverfde winnaar, zoon uit een geslacht van bekende Republikeinse politici aldaar, bleek een vrij avontuurlijk seksleven te hebben en vertelde de media bij de onthullingen daarover, dat zijn echtgenote hem helemaal begreep. Exit dus. Obama won met een landslide van de invalkandidaat ‘and the rest is history’.

Tien jaar later slechts lijkt een analoge ontwikkeling zich aan te kondigen. Michelle Obama zou na afloop van de twee termijnen in het Witte Huis à la Hillary Clinton een gooi willen doen naar de Senaat. En wel vanuit haar homestate Illinois, met daarin Chicago met zijn miljoenen Democrats en een conservatief Umland van suburbs, exurbs en platteland. Zij maakt een grote kans, zeker nu senator Kirk aangeslagen is.

Blik op onderwijs

Michelle Obama heeft daarom de laatste tijd enkele brede, politiek gevoelige onderwerpen naar zich toegehaald, die de middenklasse kiezers sterk aanspreken. Allereerst gezonde schoolmaaltijden. Deze verstrekken de plaatselijke schooldistricten en de Republicans zoeken altijd naar bezuinigingen om hun kosten te reduceren, zodat de onroerende zaakbelasting omlaag kan. Obama legt al jaren een verbinding tussen de bestrijding van obesitas en het gezonden leren eten op school. Haar Witte Huis moestuin is een begrip en een voortdurende bron van nieuwtjes en zelfs van een kookboek van de First Lady.

De Republicans pogen intussen de wettelijke normen voor de samenstelling van schoolmaaltijden vanuit Washington te versoepelen. “Tomatenketchup is ook groente’ zei Ronald Reagan ooit toen hij hetzelfde proberen te regelen. Michelle Obama voert nu opvallend campagne, zelfs met opiniestukken in de New York Times hierover. “U speelt een politiek spelletje met de gezondheid van onze kinderen,” wierp zij haar opponenten voor de voeten.

Werkt de American Dream nog?

Dit verklaart ook de grote rol die de First Lady is gaan spelen in het debat over de doorstroom VO-MBO-HO. Werkt de American Dream, de meritocratie van leren, aanpakken, studeren, inzet nog wel? Drukken de enorme studieschulden de middenklasse niet weg uit het hoger onderwijs? Het beleid van Arne Duncan op dit terrein heeft Michelle Obama nu als ‘role model’ naar voren geschoven.

Haar familiegeschiedenis is dan ook exemplarisch. In een nieuw opiniestuk voor ‘Education Week’ legt zij zelf dat verband nog eens nadrukkelijk. Zij is dus rijp voor een eigen campagnefilmpje over ijver, talent, optimisme en een geweldig gezin dat ambitie en soberheid ondersteunde. Er is nog een staat waar ‘Flotus’ Obama zou kunnen opkomen: North Carolina. In stilte blijkt de presidentsfamilie daar een buitenhuisje te hebben gekocht en in die staat gaat een van de Republikeinse senatoren in 2016 met pensioen. Aan de ‘residency’ voorwaarde voor een kandidatuur voldoet zij dus inmiddels!

De Amerikaanse journalistiek smult nu al bij de gedachte van zo’n traditionele en min of meer verplichte ‘whistlestop tour’ per bus en trein van de kandidaten Clinton – for President – en Obama – for Senator – door het rollende, groene land van Illinois in 2016.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK