Subatomaire fysica goudmijn voor innovatie

Nieuws | de redactie
27 juni 2014 | Nikhef en CERN starten het 'Nikhef-CERN Business Incubation Centre'. Dit Incubation Centre zal kleine bedrijven en ondernemers steunen in het vertalen van innovatieve, mede op CERN ontwikkelde technologieën in levensvatbare en winstgevende bedrijven in Nederland.

Tijdens een door Nikhef georganiseerd feestelijk symposium in Amsterdam, ter gelegenheid van de viering van het 60-jarig bestaan van CERN, hebben Nikhef-directeur Frank Linde en Rolf Heuer, directeur-generaal CERN het contract getekend dat de basis vormt van het Nikhef-CERN Business Incubation Centre (BIC). Het centrum zal gevestigd worden bij Nikhef op het Amsterdam Science Park.

“Het is goed om te zien dat het BIC hier, in het hart van één van Europa’s succesvolle Science Parks, gevestigd zal zijn,” zei Rolf Heuer, directeur-generaal van CERN. “Door R&D partnerships, licenties of consultancy aan te bieden, hopen we te laten zien, dat CERN toegewijd is aan het effenen van de weg die technologie bewandelt van fundamentele wetenschap naar industrie. Deze ontwikkeling zal daar zeker bij helpen.”

Fundamenteel onderzoek snel naar de markt

“Subatomaire fysica is een goudmijn voor innovatie. Nikhef heeft al verschillende bedrijven helpen starten rond CERN-gerelateerde technologie, zoals Amsterdam Scientific Instruments, Omics2Image en Sensiflex,” zegt Nikhef-directeur Frank Linde. “Het Nikhef-CERN BIC draagt bij aan de omgeving, die we hebben gecreëerd om innovaties van fundamenteel onderzoek snel naar de markt te brengen.”

Hans Roeland Poolman, voormalig Nikhef-promovendus en CEO van Amsterdam Scientific Instruments (ASI) en Omics2Image: “Op basis van de door CERN geleide Medipix-collaboratie ontwikkelde detectie-technologie, geeft de samenwerking met Nikhef ons een voorsprong in de markten voor elektronenmicroscopie en massaspectrometrie.”

Het BIC ondersteunt de ontwikkeling en exploitatie van innovatieve ideeën en technologieën uit de hoge-energiefysica, zoals deeltjes-detectoren, koeltechnologie en computing- en dataverwerkingstechnologie. CERN draagt bij in de vorm van de transfer van technologie en know-how door technische bezoeken aan CERN en door voorkeurstarieven voor licenties van intellectuele eigendommen van CERN.

Nikhef biedt eveneens technologische expertise en daarnaast kantoorruimte en ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling en het vinden van financiering. Nikhef bouwt daarbij voort op het Amsterdam Venture Lab, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en partners, gehuisvest op het Amsterdam Science Park. Dit initiatief biedt faciliteiten en ondersteuning voor uit de wetenschap ontsprongen bedrijven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK