Wientjes eist verzachting

Nieuws | de redactie
3 juni 2014 | Het bedrijfsleven is ‘not amused’. De coalitie achter het studievoorschot heeft bij alle verzachtingen nu juist hun zwaartepunt op een zijspoor gezet. Bernard Wientjes gaat even op zijn strepen staan voor de bèta-student.

Het Alfa-pact had al genoteerd, dat de bèta’s voorlopig geen tegemoetkoming krijgen bij hun langere, zwaardere en daarmee duurdere studies. Reden te meer voor hen om hier een level playing field te bepleiten. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het maar niks, dat in de voorliggende plannen geen duidelijke steun in de rug voor die zware bèta’s is opgenomen.

Eens, maar…..

Zijn stellen dat zij “het eens [zijn] met het omzetten van de basisbeurs voor studenten in een lening.” Maar OCW moet daar wel een uitzondering bij willen maken, namelijk “dat de overheid techniekstudenten een aanvullende voorziening moeten treffen voor techniekstudenten die een meerjarige master willen volgen. Omdat hun studie langer duurt, zouden zij een beurs voor één jaar moeten krijgen.“

Tamelijk geïrriteerd herhaalt men voor minister Bussemaker en de vier betrokken partijen nog eens bondig de argumentaties die de voorbije weken al te horen waren. “De ondernemingsorganisaties wijzen op onderzoek van ASML waaruit blijkt dat een derde van de bètastudenten na zijn bachelor overweegt te stoppen als de basisbeurs verdwijnt. In het kader van het Techniekpact krijgen talentvolle jonge technici als beurzen van bedrijven om hen door te laten studeren. De overheid zou daarop aan moeten sluiten.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK