Beurs voor over de grens

Nieuws | de redactie
15 juli 2014 | OCW komt met een scholarship-programma dat jaarlijks 1000 beurzen a €5000,- beschikbaar maakt, voor topstudenten uit het buitenland. Ook moet Nederlandse studenten worden gemotiveerd om in het buitenland te gaan studeren. Tevens mag Nederlands HO straks ook over de grens gegeven worden.

Topstudenten uit het buitenland krikken het niveau op, verbeteren het studiesucces, ook van Nederlandse studenten, en versterken het internationale karakter van het Nederlands hoger onderwijs. Via het scholarship-programma kunnen de komende jaren duizenden topstudenten uit het buitenland in Nederland studeren en Nederlandse toppers in het buitenland. De helft van de kosten voor de scholarships wordt door de onderwijsinstellingen gedragen. Dit kondigt Bussemaker aan in haar visiebrief over de internationale dimensie van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Internationale ervaring als norm

Voor studenten in het hoger onderwijs wordt het steeds belangrijker om internationale en interculturele vaardigheden op te doen. Voor veel werkgevers is internationale ervaring al de standaard. Bussemaker wil daarom dat internationale ervaring de norm wordt voor alle studenten.

Bussemaker benadrukt dat “Internationale ervaring helpt studenten zich te vormen tot kritische en zelfstandig denkende mensen. Mensen die durven tegendenken en tegenspreken en die door creativiteit, lef en ambitie verandering teweeg brengen.”

Studenten kunnen internationale ervaring opdoen door een stage of een minor in het buitenland te volgen.  De mogelijkheid om een vaste periode binnen het curriculum van een opleiding in het buitenland te kunnen studeren – het mobiliteitsvenster – is een enorme stimulans voor studenten om de grens over te gaan. Bussemaker streeft ernaar dat in iedere opleiding zo’n vaste periode is opgenomen.

Meer dan mobiliteit

Voor internationale ervaring hoeft overigens niet iedereen de grens over: studenten kunnen ook internationale en interculturele ervaring opdoen doordat opleidingen participeren in internationale projecten, buitenlandse docenten colleges laten verzorgen of modules interculturele vaardigheden aanbieden.

Naast de extra investeringen die Bussemaker aankondigt in haar brief, geeft zij aan dat ze het voor bekostigde en niet-bekostigde HO-instellingen wettelijk mogelijk zal maken om transnationaal onderwijs aan te bieden. Studenten kunnen daardoor een Nederlandse opleiding geheel in het buitenland te volgen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK