Brazilië op weg naar goud?

Nieuws | de redactie
8 juli 2014 | Brazilië is in de ban van het WK. Nu de Seleção zo dicht bij glorie is, gaat het louter nog om voetbal in het Zuid-Amerikaanse land. Toch is voetbal niet de sleutel naar economisch succes, beseft ook president Dilma Rousseff. “Brazilië moet een nieuwe fase in, de fase van een informatie economie.”

Vanavond zien we of Brazilië ook zonder Neymar de hooggespannen verwachtingen waar kan maken. Rousseff is inmiddels bezig met andere verwachtingen. Niet alleen voetballend, maar ook op economisch gebied moet het BRIC-land leveren, juist nu de landen waar de groei vandaan zou moeten komen stagnatie laten zien.

De nieuwe kennispartner

Hoe anders was dat in 2012 toen Brazilië opstoomde in de ranglijsten van kenniseconomieën en door Nederlandse HO-bestuurders werd geroemd als ‘nieuwe kennispartner’. Een onder leiding van, toen nog, prins Willem-Alexander en prinses Maxima een grote delegatie uit het hoger onderwijs een bezoek bracht aan onder meer Brasilia, São Paulo en de onvermijdelijke Copacabana.

Het Science Without Borders programma was één van de initiatieven dat Brazilië lanceerde om de nog altijd fors groeiende hoeveelheid HO-deelnemers in het land van goed onderwijs te voorzien. Universiteiten in het eigen land konden daar niet afdoende in voorzien en dus zoekt Rousseff actief naar partnerschappen in het buitenlanden om de getalenteerde studenten een opleiding te bieden.

Brazilië op de kaart

De filosofie van het programma is dat die studenten, waar ze ook ter wereld terechtkomen, altijd van waarde blijven voor hun eigen land, zag ook Remon Boef, die namens de Nuffic in Brazilië betrokken is bij het programma. “Het kan best dat er een paar van die studenten in Nederland zal blijven. En dat vindt Brazilië ook geen enkel probleem.”

Hoewel Brazilië er als kennisland eind 2012 erg goed opstond in het buitenland – Nederland sloot aan op een reeks van internationale handelsmissies – waarschuwden de Brazilianen zelf al voor al te veel optimisme. Werkgeversvoorman José Augusto Fernandes stelde toen al dat de groei veel beter kon en dat verdergaande ontwikkelingen in innovatie en onderwijs gewenst waren.

Fors inzetten op onderwijs

Bijna twee jaar later zijn dat nog steeds vraagstukken waar de grootste economie van Zuid-Amerika mee worstelt. Afgelopen week sprak Dilma Rousseff bij de afstudeercerenomie van technologiestudenten in Vitoria en benadrukte daar nog maar eens dat Brazilië een nieuwe fase van een informatie economie in moet waarin “toegepaste technologie en goed gekwalificeerde technici, met een meer verfijnde inzet van menselijk kapitaal en arbeid” een belangrijke rol spelen.

Belangrijke troef die de Braziliaanse president daarbij uitspeelt, is dat forse delen van de olie-inkomsten gereserveerd worden voor het onderwijs. Die beleidskeuzes moeten er voor zorgen dat het onderwijs in Brazilië de komende 35 jaar zo’n €328 miljard dollar tegemoet kan zien.

Vergeet Neymar, denk aan de economie

In de aanloop naar het wereldkampioenschap waren er in Brazilië forse protesten tegen de hoge kosten die het voetbalfeest met zich meebracht. Inspanningen die vaak ten koste gingen van de allerarmsten in het land. De protesten die vaak met ernstig geweld werden neergeslagen, lijken veelal te zijn verstomd nu Brazilië toch collectief in de ban van de Seleção lijkt.

Op dit moment is Neymar Silva dos Santos Junior, hoewel inmiddels geblesseerd, het grote middelpunt. Dilma Rousseff dient te beseffen dat het niet diens voetbalschoenen zijn die van Brazilië een wereldkampioen kenniseconomie moeten maken. Een kopzorg waar de Financial Times deze week al voor waarschuwde:  “Rousseff should forget Neymar. Come October, Brazilians will likely be much more worried about the economy. And here, Rousseff has plenty to fear.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK