De Boer maant kabinet

Nieuws | de redactie
2 juli 2014 | “Het kabinet wil deze kabinetsperiode bijna 350 miljoen bezuinigen op innovatieregelingen. De helft is daarvan inmiddels gerealiseerd. Mijn oproep aan het kabinet is heel simpel. Laat die andere helft nu zitten!” Die oproep deed VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer tijdens een congres op de VU.

De nieuwe VNO-NCW-voorzitter sprak bij het Zuidas Instituut in Amsterdam en sprak het kabinet aan op de bezuinigingen die de innovatie in bedrijven en kennisinstellingen treffen. Tot nu toe zijn deze zo ingevuld dat de regelingen zelf min of meer stabiel zijn gebleven. “Verstandig, maar datzelfde trucje lukt waarschijnlijk niet nog een keer. Verdere bezuinigingen zullen ten koste gaan van de effectiviteit van het hele instrumentarium.”

De VNO-NCW-voorzitter vindt het een slecht idee om deze regelingen nog minder aantrekkelijk te maken. “Nét nu de economie weer aantrekt. En de bedrijven dus weer ruimte krijgen om te investeren in innovatie. Dit zou juist hét moment moeten zijn om de regelingen te verruimen in plaats van om ze te versoberen. Maar, laten we eens beginnen met de regelingen minimaal op hun huidige niveau te houden.”

Eigen glazen ingooien  

De Boer brak ook een lans voor de innovatiebox, een “uitstekend instrument om bedrijven hier hun onderzoek te laten doen en niet naar elders te verplaatsen. Het is ook een uitstekende prikkel om ‘door te innoveren’, bestaande innovaties verder te ontwikkelen.”

Desondanks wordt de innovatiebox in het politieke debat volgens de VNO-NCW-voorzitter soms “zeer negatief” neergezet. Hij noemde dit opmerkelijk aangezien de relatief jonge regeling nog niet is geëvalueerd. “Het gevaar dreigt dat we op die manier – ongefundeerd – onze eigen glazen ingooien. Dat is niet terecht en zeker niet verstandig.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK