Gevallen? Even een pleister printen

Nieuws | de redactie
30 juli 2014 | Wat is het beste idee voor de inzet van 3D-printers in de zorg? Studenten van de HAN bedachten samen met wondzorgverpleegkundigen een geprinte pleister van biologisch afbreekbaar plastic die op maat voor de wond gemaakt wordt.

Studentontwerpers van de HAN, de Radboud Universiteit en young professionals van VGZ brainstormden tijdens de 3D-print Challenge Week over nuttige toepassingen van 3D-printers in de zorg. Met behulp van de kennis, innovatiekracht én belangen van de 3 partijen werden de studenten en alumni uitgedaagd om in één week te komen met innovatieve, haalbare, maakbare en duurzame toepassingen voor de zorg. Dit met gebruikmaking van 3D-scannen en 3D-printen. Aan het einde van de week presenteerden de teams de ontworpen toepassingen aan een jury.

Vier multidisciplinaire teams gingen aan de slag met de opdracht om een 3D-toepassing voor de zorgsector te bedenken. Het winnende concept kwam van een groepje studenten die een 3D-geprinte pleister presenteerden: ‘Printoplast’. De uitvinders kwamen op dit idee in gesprekken met wondzorgverpleegkundigen.

Biologisch afbreekbaar en op maat

De 3D-pleister is van doorzichtig, biologisch afbreekbaar plastic en kan op maat worden geprint voor de wondverzorging van de patiënt. Vervolgens onderzochten ze met het FabLab hoe en met welke materialen het concept geprint kon worden.

David Grim van het REshape Center van Radboudumc geeft aan dat je zeker kunt spreken van een innovatie. ‘Wat je nu ziet in wondverzorging is dat het materiaal soms vast blijft zitten. Bovendien kan een verpleegkundige niet zien hoe de wond herstelt onder de pleister.’

Met doorzichtig materiaal kun je op afstand beoordelen hoe de wond herstelt. Voor kinderen kan er nog een transparante afbeelding op. Op termijn zoeken de studenten naar een materiaal dat zuurstof doorlatend is, maar bacteriën weert.

Op beperkte schaal al printen in ziekenhuizen

Uiteindelijk wordt er een proof-of-concept ingericht naar het idee van de studenten, een experiment om de toegevoegde waarde van een concept of technologie te onderzoeken.

Het winnende ontwerp wordt nog beoordeeld op hoe de materialen en printtechnieken werken en mogelijk kunnen worden ingezet. Daarbij wordt ook gekeken naar samenwerking met het bedrijfsleven.

Inez Kohlmann, medewerker van het HAN-FabLab, geeft aan dat de ontwikkelingen rondom digitale fabricage, zoals 3D-printen, snel gaan. ‘Er wordt veel geëxperimenteerd. Real-life projecten zoals de 3D-Print Challenge Week geven door hun opzet innovatieve ideeën, waarbij je kennis en kansen samen ziet komen.’

De techniek van 3D-printen wordt momenteel al – hetzij op beperkte schaal– gebruikt binnen ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld bij de afdeling mond-kaak-aangezichtschirurgie van het Radboudumc, waar 3-dimensionale printtechnieken worden gebruikt om op maat gemaakte protheses te ontwikkelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK