Grafeen voor Djokovic

Nieuws | de redactie
7 juli 2014 | Andre Geim won er de Nobelprijs mee. Hij voorspelde een grote toekomst in de toepassing van ‘zijn’ grafeen. Al enkele jaren nadien lijkt het zover. Niet alleen door het racket van Novak Djokovic.

Grafeen biedt superdun, supersterk, supergeleidende laagjes van grafietatomen. Allerlei bedrijven en sectoren bekijken hoe zij deze vinding van het fundamenteelste onderzoek kunnen vertalen naar producten. Zo wordt gewerkt aan zeer sterke, zeer lichte verf voor vliegtuigen en coatings voor grote objecten als olietankers.

Een Maleisisch chemiebedrijf komt nu met toepassing die het mogelijk maakt grafeen te injecteren in boorputten voor olie en gas, zo meldt ’the Times’. Daarin kan men dan met veel minder wrijving en bij hogere temperaturen boren naar delfstoffen. Na twee jaar ontwikkeling heeft het bedrijf de eerste 1000 ton van dit nieuwe materiaal verkocht.

Licht racket voor Djokovic

De tennisser Djokovic slaat intussen al naar de bal met een racket waarin grafeen is toegepast om met minder gewicht meer ‘power’ te kunnen geven. Op Wimbledon zou men de term ‘ace!’ dus moeten vervangen door ‘geim!’, als eerbetoon aan de Nijmeegse Nobelwinnaar.

Spinozist Mikhail Katsnelson uit Nijmegen, een van de collega’s met wie Geim zijn ontdekkingen deed, publiceerde al over de nieuwe generatie transistors die met grafeen gemaakt kan worden. “Jaren geleden hebben we al met werkende grafeentransistors geëxperimenteerd, maar het is de vorm van deze schakeling die hem bijzonder maakt. Deze is namelijk uiterst geschikt te functioneren binnen in een computerchip, in tegenstelling tot de eerdere modellen.”

De EU zit dan ook niet stil. President Van Rompuy heeft bij het vaststellen van de lange termijn agenda van kennisinvesteringen het thema ‘grafeen’ bovenaan gezet. Een zogeheten ‘flagship’ investeringszwaartepunt is speciaal daarvoor aangewezen, à €1 miljard. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK