Kabinet dient studievoorschot in

“Met de afschaffing van de basisbeurs voor studenten die met ingang van het studiejaar 2015-2016 aan een bachelor- of masterstudie beginnen, verschuift een belangrijk deel van het budget van inkomensondersteuning van studenten naar kwaliteit van onderwijs,” erkennen de bewindslieden. Impliciet daarmee ook dat zittende studenten in met name het WO al getroffen zullen worden door deze stelselwijziging en tariefsverhoging.
Vouchers op komst
Studenten zullen dus veel meer moeten gaan lenen, maar zo verzekert het kabinet, “de voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Door de afbetaling te spreiden over 35 jaar (in plaats van 15 jaar nu) gaat de maandelijkse aflossing omlaag, van maximaal 12% van het inkomen boven de aflosvrije voet nu naar maximaal 4% daarvan. Gemiddeld zal iemand die tijdens zijn studie heeft geleend 1% van zijn maandinkomen boven de aflosvrije voet inzetten voor aflossing.”
Met het studievoorschot wordt een extra stap gezet in de richting van de invoering van voucher-bekostiging. “Studenten die tussen 2015-2016 en 2018-2019 beginnen aan een bachelorstudie, en nog niet volop profiteren van de investeringen, krijgen vouchers ter waarde van € 2.000. Zij kunnen deze vouchers 5 tot 10 jaar na hun afstuderen inzetten voor bijscholing.”
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
