Politie opgeleid aan Hogeschool Leiden

Nieuws | de redactie
21 juli 2014 | De Politie eenheid Den Haag en Hogeschool Leiden gaan samen starten met een duale opleiding Toegepaste Psychologie, speciaal voor agenten. Deze opleiding is bedoeld om de specifieke deskundigheid te verbeteren bij het beïnvloeden van menselijk gedrag.

Een eerste groep agenten is in september 2013 gestart met de vierjarige opleiding. Deze samenwerking bevalt van beide kanten zo goed dat de samenwerking in een convenant is vastgelegd. De politie wil graag de specifieke deskundigheid van hun medewerkers vergroten op het terrein van het beïnvloeden van menselijk gedrag.

In dit kader heeft de politie de hogeschool vorig jaar benaderd om een duale HBO bacheloropleiding Toegepaste Psychologie aan te bieden voor geselecteerde werknemers van de eenheid Den Haag en werknemers van de politie uit andere eenheden.

Nico van Tol, clusterdirecteur Social Work en Toegepaste Psychologie (SW&TP) benadrukt het belang van de samenwerking. “Deze manier van samenwerken maakt het mogelijk om een geweldig goede combinatie te maken van generiek en specifiek opleiden, breed en diep. Dat is een ‘best practice’ waar we ook erg trots op zijn omdat de politie ons haar mensen toevertrouwt.”

Rijkdom binnen de organisatie

Paul van Musscher, politiechef in Den Haag, erkent de meerwaarde van de opleiding. “Het levert rijkdom op binnen de organisatie. Maar ook voor de agenten zelf heeft het voordelen. Het is een volwaardige HBO-opleiding. Je moet echt aan de bak, maar dan heb je ook wat.”

Het cluster Social Work en Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden heeft in de afgelopen jaren deskundigheid ontwikkeld op het terrein van Jeugdcriminaliteit en Sociale Veiligheid. Zij onderhoudt tevens veel contacten met het werkveld en heeft een aantal samenwerkingsovereenkomsten met partners op het terrein van veiligheid.

Het cluster profileert zich nadrukkelijk op het terrein van Sociale Veiligheid en streeft ernaar om samen met partners uit het werkveld onderzoek te verrichten, met hen kennis te ontwikkelen en professionals te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Centraal staat dat de professionals zich beter toegerust weten in de uitvoering van hun taken, onder andere doordat methoden die dagelijks worden toegepast gebaseerd zijn op deugdelijk onderzoek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK