Rutte met vuur naar Brussel?

Nieuws | de redactie
11 juli 2014 | Merkel zou Mark Rutte gevraagd hebben Herman van Rompuy op te volgen. Er is veel reden voor hem om hier serieus op in te gaan. Niet in het minst vanwege zijn lange termijn visie die hij enige jaren geleden in Brussel uiteenzette en als essay op ScienceGuide publiceerde. “Ik zou het vuur redden.”

Is het bericht over het verzoek van de Kanzlerin meer dan een lekker Euro-gerucht, dat rondgaat nu de laatste ronde van de postenverdeling in de EU-top ingaat? Dat zou heel wel het geval kunnen zijn. Recent liet Merkel blijken hoe hoog zij de premier heeft zitten en hoeveel zij in haar verstandhouding met hem investeert.

Sehr wichtig 

Bij de opening van de Hannover Messe – met Nederland als partnerland voor het eerst in bijna 30 jaar – ontving Angela Merkel haar collega uit Nederland bij de officiële openingsceremonie. Tegen haar begeleider, de chef van de Messe, vertelde zij dat zij echt had uitgekeken naar dat evenement en ook naar de twee redevoeringen die Rutte en zij zouden houden voor het publiek uit de wereldtop van de industrie. Toen de Messe-chef liet blijken, dat hij dacht dat dit een hartelijke beleefdheidsfrase was, werd hij door de Kanzlerin nadrukkelijk gecorrigeerd. “Sie müssen wissen, Mark ist sehr wichtig für mich!”

Het is daarom niet zo’n vreemde gedachte dat Merkel juist aan Rutte denkt, nu er een opvolger voor Van Rompuy moet komen die de EU behendig en dynamisch moet voorzitten en een stijl en ‘kleur’ geeft die contrasteert met de klassieke ‘eurocraten’ als Juncker en Schultz die inmiddels zijn benoemd op andere topfuncties. Bovendien zou Rutte’s aanpak de Britten vertrouwen schenken dat er inderdaad een ‘afslanking’ van Europese regelgeving aan de orde zou gaan komen, aangemoedigd door Duitsland.

Schizofreen? Nee

In zijn essay en zijn Brusselse rede ‘Ik zou het vuur redden’ zei Rutte onder meer: “Onlangs publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau haar tweejaarlijkse rapport over ‘de stand van het land’. Nederlanders zijn somber, welhaast depressief zo was het beeld. Bovendien denkt men dat het in de toekomst alleen maar slechter wordt: de maatschappij wordt harder, killer en onveiliger. Het gekke is echter dat, ondanks deze somberte, meer dan 80 procent zegt over het eigen leven tevreden of zelfs zeer tevreden te zijn. Zijn Nederlanders dan schizofreen? Nee.”

“Het blijkt in andere landen niet veel anders. Uit de Eurobarometer blijken ook Belgen over hun eigen levenssituatie veel optimistischer zijn dan over de situatie van het land als geheel. Kijkend naar België, is wel opvallend dat u hier een decennium op ons lijkt vóór te lopen. Toen Nederland eind jaren negentig de economische hausse nog euforisch vierde, was er hier al sprake van een malaise.”

U leest het volledige verhaal van de toen nog jeugdige staatssecretaris HO met zijn ‘Begeisterungsagenda’ hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK