Salaris HBO’er echt omlaag?

Nieuws | de redactie
30 juli 2014 | Afgelopen dagen verscheen in de media het bericht dat voor HBO-afgestudeerden de afgelopen 5 jaar hun salaris gemiddeld met €361 per maand omlaag zou zijn gegaan. De Vereniging Hogescholen nuanceert de uitspraken. Het salaris daalt wel, maar dat geldt voor de hele arbeidsmarkt.

Uit cijfers van de HBO-monitor zou volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijken dat het salaris van net HBO-afgestudeerden de afgelopen 5 jaar met gemiddeld €361 zou zijn gedaald. Dat is over de volle breedte van het HBO. Volgens de Vereniging Hogescholen zijn bij deze cijfers ook de inflatiecorrectie meegenomen, iets waar de HBO-monitor zelf geen rekening mee houdt. Want dan kom je uit op een daling van €137.

De vraag is gedaald

Christoph Meng van het ROA van de Universiteit Maastricht vertelde op BNR radio dat die daling van €361 “een rechtstreeks gevolg was van de economische crisis. De afgelopen vijf jaar is de vraag naar recent HBO-afgestudeerden continu gedaald, terwijl het aanbod vrijwel constant is gebleven en daarom betalen werkgevers minder. Dat wordt nog verstrekt doordat HBO’ers onder hun niveau en buiten hun vakgebied moeten gaan werken en het aantal uren dat ze kunnen werken per week is ook nog iets afgenomen de laatste paar jaar.”

Volgens Meng zijn de salarissen nu weer terug op het niveau van 17 jaar geleden “Als we de conjectuur van de inflatie gecorrigeerde salarissen bekijken dan komen die overeen met wat in pakweg 1996-1997 werd betaald. Maar het zijn gewoon golfbewegingen die we zien, in economische slechte jaren gaat het salaris omlaag en in economische goede tijden stijgt het weer en over het algemeen gezien zal die toename al weer snel toenemen als de crisis weer voorbij is.”

“We zien dan ook al weer de eerste positieve signalen in de economie, maar ik denk niet dat dit al doorzet bij de HBO-afgestudeerden maar ik denk zeker dat het nog een jaartje of twee zal duren voordat we de salarissen weer duidelijk zien stijgen,” zei Meng.

Geen inflatiecorrectie

De Vereniging Hogescholen nuanceert deze cijfers zo laten ze in een reactie weten. Hoewel de onderzoekers gebruik maken van de HBO-monitor uit 2013 blijkt uit diezelfde HBO-monitor dat het bruto maandsalaris van HBO-afgestudeerden vergeleken met 2009 gemiddeld is gedaald met €137.

Bij dit gemiddelde is volgens de Vereniging Hogescholen geen rekening houden met inflatiecorrectie. Wat ROA bij hun getal van €361 wel heeft gedaan. Bovendien stelt de hogescholenkoepel dat er in Nederland in de meeste bedrijfstakken de afgelopen jaren geen inflatiecorrectie is toegepast vanwege de crisis. Dit pakt nadelig uit voor veel werknemers, of dat nu HBO’ers betreft of afgestudeerden met een andere vooropleiding, en of dat nu nieuwe werknemers betreft of werknemers met een lange staat van dienst.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK