Schoon schip in Brits onderwijs

Nieuws | de redactie
15 juli 2014 | De Britse premier David Cameron heeft na de nederlaag bij de Europese verkiezingen en in de aanloop naar de nationale verkiezing begin 2015 een forse ‘reshuffle’ doorgevoerd in zijn kabinet. Ook bij onderwijs vernieuwt hij zijn team. Zowel minister Michael Gove als HO-bewindsman David Willetts worden vervangen.

Gove kwam eerder dit jaar nog in botsing met de liberale partner in de coalitie vanwege een machtsstrijd over de benoemingen op topposities bij de inspectie en kwaliteitsbewaking. Gove wordt vervangen door Nicky Morgan die al in het kabinet zat als minister voor vrouwen en gelijkheid. Volgens de BBC is haar benoeming bedoeld om de spanning in het onderwijsveld wat tot bedaren te brengen.

Pale, stale and male

De reshuffle´ van het Britse kabinet zou er toe moeten leiden dat het imago Cameron’s conservatieve partij van ´pale, stale and male´ wat naar de achtergrond verdwijnt. In dat licht moet ook het ontslag van de minister van universiteiten David Willetts gezien worden.

Willetts is de minister die er voor zorgde dat universiteiten nu zelf de hoogte van het collegegeld mogen bepalen, wat hem weinig geliefd maakte in studentenkringen. Bij de besturen van de universiteiten had Willetts ook veel krediet verloren vanwege de reeks financiële tegenvallers die de indruk wekten dat hij niet veel greep op zijn portefeuille en begroting had.

Kabaal tegen UKIP

Greg Clark is de nieuwe minister van universiteiten en wetenschap. Clark was tot nu toe Minister of State at the Cabinet Office. Dit geeft aan dat hij één van de beschermelingen en bondgenoten van premier Cameron is die nu door hem naar voren geschoven wordt.

De vertrekkende minister Gove wordt door premier Cameron nu ingezet om op de rechtervleugel van zijn partij veel kabaal te maken in de media als wapen tegen UKIP en het mediageweld van Nigel Farage. Gove is een klassieke Euroscepticus uit de school van oud-premier en oud-minister van onderwijs Margaret Thatcher. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK