UvA kampioen bij Veni’s

Nieuws | de redactie
29 juli 2014 | De UvA heeft 28 Veni beurzen voor veelbelovende jonge onderzoekers toegezegd gekregen van NWO. Daarmee heeft de UvA de meeste beurzen binnengehaald, op nummer twee staat de Universiteit Utrecht met 21 beurzen. In totaal kende NWO 152 beurzen toe.

152 veelbelovende onderzoekers kunnen de komende jaren hun onderzoeksplan realiseren dankzij een Veni van de (NWO). Een Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te bevorderen, beschikbaar gesteld door OCW.

De wetenschappers doen onderzoek naar een breed scala aan onderwerpen, van het effect van activiteit van een zenuw op piekeren, tot de ontwikkeling van het heelal en de genetische code van gifslangen. Uit de lijst die is gepubliceerd door NWO blijkt dat de UvA (28) de meeste beurzen toegekend heeft gekregen, gevolgd door de UU dat in totaal 21 Veni beurzen toegekend kreeg.

38 miljoen euro voor 152 Veni-onderzoekers

Veni-onderzoekers zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleren NWO en het ministerie van OCW nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. Veni biedt onderzoekers een belangrijke stap in hun wetenschappelijke carrière. Zij gebruiken de Veni-toekenning hoofdzakelijk als salaris tijdens de onderzoeksperiode van drie jaar en schaffen specifieke apparatuur aan als dat nodig is.

Staatssecretaris Sander Dekker reageert: “Met deze beurs kunnen jonge, veelbelovende onderzoekers een vliegende start maken met hun wetenschappelijke carrière. Het is van groot belang dat zij zich de komende jaren volledig kunnen richten op hun onderzoek.” Veni is onderdeel van NWO’s Vernieuwingsimpuls; Veni, Vidi en Vici, gericht op de verschillende carrièrefasen van wetenschappers.

De Veni’s van 2014 vertegenwoordigen veel verschillende wetenschappelijke disciplines. Een groot deel van de onderzoeken sluit direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Zo onderzoeken Veni’s hoe digitale handtekeningen minder makkelijk vervalst kunnen worden, de rol van kleine trillinkjes bij epilepsieaanvallen, oorzaken van sociale isolatie, het belang van ritme bij taalontwikkeling en evolutie van antibioticaresistentie.

Vrouwen steeds kansrijker

1086 onderzoekers dienden een aanvraag in, waarvan uiteindelijk 152 een Veni ontvangen. Dat komt neer op een toekenningspercentage van 14%. Van de 1086 aanvragen werden 594 (54,7%) voorstellen door mannen en 492 (45,3%) door vrouwen ingediend.

NWO is voorstander van meer vrouwen in de wetenschap. Dit jaar zijn er 65 vrouwelijke Veni’s en de honoreringskans voor vrouwen is daarmee 13,2%, tegenover 14,6% voor mannen. Het verschil in honoreringskans tussen vrouwen en mannen is ten opzichte van vorig jaar wat kleiner geworden.

U vindt alle 152 Veni-onderzoekers en korte samenvattingen van de onderzoeksprojecten hier.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK