Vergiftigd geschenk

Nieuws | de redactie
25 juli 2014 | De rectoren van de Vlaamse universiteiten zijn uiterst kritisch dat de regering de beslissing over het bedrag van het collegegeld in hun schoenen schuift. "Intellectuele selectie aan de universiteit is noodzakelijk, maar sociale selectie is onaanvaardbaar.", zegt Rik Torfs rector van de Universiteit Leuven.

Momenteel is het collegegeld in Vlaanderen  €619. De nieuwe Vlaamse regering wil de financiering van de universiteiten en hogescholen met 5% verminderen. Tegelijkertijd geeft men de instellingen de mogelijkheid om de collegegelden te verhogen, om op die manier deze bezuinigingen op te vangen. Of instellingen kunnen er voor kiezen om te korten op de eigen begroting. De regering van N-VA, CD&V en Open VLD laat de keuze aan de instellingen, zo staat in het nieuwe regeerakkoord. In de Vlaamse media wordt al gesproken over een ‘vergiftigd geschenk’.

Sociale selectie onaanvaardbaar

Op Twitter laat Rik Torfs weten: “Intellectuele selectie aan de universiteit is noodzakelijk, maar sociale selectie is onaanvaardbaar. Ook in het Vlaanderen van morgen.” Anne de Peape rector van de Universiteit Gent laat weten dat het collegegeld ruimschoots verdubbeld moet worden om deze bezuiniging op te vangen. “Dan moeten we denken aan stijging van 600 euro naar 1.500 euro. Dat brengt de €100 miljoen op die circuleert als het te besparen bedrag.”

 

De Leuvense rector herhaalt in dit verband zijn pleidooi voor meer autonomie. “We hebben in het verleden steeds gesteld dat er tegenover minder geld meer autonomie moet staan en met name minder bureaucratie en allerlei regeltjes. Door ons de keuze te laten tussen afbouwen, mensen ontslaan en het optrekken van de inschrijvingsgelden biedt men ons echter een bizarre vrijheid, want het is geen echte keuze en het komt neer op een struisvogelpolitiek van de Vlaamse regering”, aldus Torfs.

Volgens Paul De Knop van de Vlaamse Interuniversitaire Raad zal dit onvermijdelijk ook leiden tot discussies met bijvoorbeeld de studenten, die zich al verzet hebben tegen een verhoging. Bovendien vreest hij ook voor concurrentie tussen de onderwijsinstellingen onderling. “Wat we ook absoluut moeten vermijden is dat wij een concurrentieslag aangaan door de inschrijvingsgelden”, zei Paul de Knop bij het Vlaamse radionieuws.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK