Vierdaagse goed voor geheugen?

Nieuws | de redactie
16 juli 2014 | Dat regelmatig bewegen goed is voor de lichamelijke gezondheid is algemeen bekend. Maar is het ook goed voor het geheugen? Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie van het Radboudumc, onderzoekt de invloed van bewegen op het geheugen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Is regelmatig niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor het geheugen? Deze vraag is minder gek dan hij op het eerste gezicht overkomt. De hersenen bevatten veel bloedvaten. Je zou dus kunnen zeggen dat alles wat goed is voor hart en vaten ook goed is voor de hersenen. En daarmee dus voor het geheugen. Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie van het Radboudumc, onderzoekt de invloed van bewegen op het geheugen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

In 2013 voerde Hopman het Vierdaagseonderzoek uit onder oudere deelnemers. Bij 70 deelnemers werd een geheugentest afgenomen. Een interessante bevinding was dat voor deze mensen gold dat hoe sneller zij de tocht van de eerste wandeldag hadden gelopen (dus hoe hoger de wandelsnelheid was), hoe beter hun prestatie op de geheugentaak was. Een hogere wandelsnelheid kan duiden op een betere fitheid, wat een aanwijzing kan zijn dat fittere mensen ook een beter geheugen hebben.

Vierdaagsewandelaar heel het jaar actief

De mogelijke relatie tussen fitheid en geheugen gaat Hopman dit jaar tijdens de Vierdaagse verder uitzoeken. Inmiddels doen 10.000 wandelaars mee aan het vragenlijstenonderzoek. De vierdaagsewandelaar is over het algemeen zeer actief gedurende het hele jaar. Maria Hopman: “Door onderzoek te doen naar hersenfuncties bij deze wandelaars en die te vergelijken met controledata van mensen die niet zo actief zijn, krijgen we inzicht in de rol van bewegen en behoud van hersenfuncties. Tijdens dit onderzoek laten we mensen gevalideerde online cognitietesten doen die verschillende hersenfuncties kwantificeren.”

Tevens voert Hopman, samen met de afdeling Cardiologie van het Radboudumc een tweede onderzoek uit. In een mobiel laboratorium onderzoeken ze wandelaars met hartfalen. Mensen met hartfalen hebben een verminderde pompfunctie van het hart. Het is een ernstige aandoening, met een 5-jaars overleving van 50%. Toch zijn er mensen met hartfalen die de vierdaagse lopen. De vraagstelling van dit onderzoek is wat vier dagen lang acht uur lopen doet met het hart en de belasting van het lichaam bij deze groep hartpatiënten.

“Een tweede vraag binnen dit hartonderzoek is hoe hartpatiënten de vierdaagse kunnen lopen en wat we daarvan kunnen leren voor de grote groep patiënten met hartfalen die vrijwel niets meer kan,” zegt Hopman. Deelnemers aan het hartonderzoek krijgen voor en na het wandelen een echometing van de hartfunctie. Ook worden er voor, tijdens en na het lopen metingen gedaan aan hartslag, hartschade, lichaamstemperatuur en vochtbalans.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK